Almanya’da pandemi gerekçesiyle başlatılan sokağa çıkma yasakları Stuttgart kentinde protesto edildi
Sokağa çıkma yasaklarına karşı, dün akşam 20.30’da Stuttgart-Marienplatz meydanında miting ve yürüyüş yapıldı. Yasaklar saat 21:00’da başlıyor. Çağrısını Solidarität & Klassenkampf (Dayanışma ve Sınıf Mücadelesi) isimli Alman gençlik örgütünün yaptığı eyleme, 200’den fazla genç katıldı. Katılımcıların çoğu Alman gençleriydi, göçmen sayısı azdı. Alınteri okurları miting ve yürüyüşte yerlerini aldılar. Gecenin ilerleyen saatlerinde, yürüyüş güzergâhında 50 genç çembere alındı. Diğerleri dağıldılar. Eylem boyunca provokasyon peşinde koşan polis, çemebere aldığı eylemcilere gözaltı muamelesi yaptı; haklarında “Pandemi kuralarına uymadıkları“ gerekçesiyle para cezası, ayrıca korsan eylemden dava açılacağı bildirilen gençler gece saat 00:20 gibi bırakıldılar.
10 bin hasta bakıcı eksildi
Mitingte ”Sağlık Çalışma Grubu“ adına yapılan konuşmalarda, yoğun bakımların yeniden dolmaya başladığı, kış mevsiminden sonra yeniden fiziksel ve psikolojik olarak sağlık emekçilerinin yıpranmaya başladığı, zorunlu mesailerin yazıldığına değinildi. Hastanelerde tasarruf politikası sonucu, sağlık sisteminin çökmeye başladığı, geçen yıl 10 bin hasta bakıcının mesleği bıraktığı anlatıldı. Konuşmanın sonunda, Hastanelere daha çok personel alınması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sağlık sisteminin devletleştirilmesi, sömürünün sona erdirilmesi ve istisnasız herkese nitelikli sağlık hizmeti sunulması talepleri yükseltildi.
Shut-down (Tam Kapanma)
Solidarität & Klassenkampf adına yapılan konuşmada ise, ”Biz korona salgınını yadsımıyoruz. Diğer ülkelerde özellikle emek alanlarında sert bir kapanmanın ise yaradığını, ama federal hükümetin bunun yerine sokağa çıkma yasakları ve polis kontrollerine başvurduğunu belirtti ve neden 3 hafta ücretli izinle yaşamın durdurulmadığını sordu. Büyük şirketlerin buna engel olduğu, Daimler’e devlet kasasından yüzlerce milyon euro verilirken, sağlıktan kesintiye gidildiği, çünkü bunun kapitalizmin kar mantığı olduğu vurgulandı.
Daimler Korona Yuvası
Daimler (Mercedes) Untertürkheim fabrikası işyeri temsilcisi Michael Claus da, sokağa çıkma yasakları yerine, fabrikaları da kapsayan 3 haftalık tam kapanmayı savundu. Ayrıca, virüsün asıl olarak kapalı alanlarda tehlikeli olduğu bilinmesine rağmen, fabrikalar ve mezbahalarda (örneğin Tönnies) defalarca salgın patlak verdiği halde, halen parklardaki 3-5 gençle uğraşıldığını, yaşlıların gençlere karşı kışkırtıldığını, bunun bir baskı politikası olduğunu, bunun tam da ırkçıların parklarda gezen ve suç işleyen göçmen gençliği söylemine uyduğunu, gericilerin halkın önüne günah keçisi atmaya çalıştığını söyledi. Irkçı bozgunculuga karşı durma ve üretimi durdurma çağrısı yaptı.