DÜNYAİŞÇİ SINIFI
Tata Motors’da anlaşma sağlandı
6 bin işçinin sürdürdüğü grev 3. günün sonunda patronun geri adım atmasıyla bitirildi
HABER MERKEZİ- Hindistan’ın büyük şehirlerinden Mumbai (Bombay)’de merkezi bulunan Tata Motors’un Jamshedpur’daki fabrikasında “geçici” işçilerin Çarşamba günü başlattığı grev dün akşam itibariyle bitirildi.
Grev, patronun 200 işçiye gecikmeden “kalıcı istihdam sağlamayı” kabul etmesiyle sona erdi. Bu, grevci işçilerin “500 geçici işçinin derhal kalıcı statüye geçirilmesi” talebini tam karşılamıyor olsa da, anlaşmayla gelen diğer kazanımlarla birlikte, patronun geri adım atmış olası anlamına geliyor.
Timesofindia.com’un ulaştığı elle yazılmış anlaşmanın kopyasına göre, 15 gün içinde 200 işçinin kalıcılığının resmi bir şekilde ilan edileceği belirtiliyor. Anlaşma, fabrika yönetimi, bölge idaresinin temsilcisi, çalışma komiseri ve grevciler arasında yapılan bir tartışmanın ardından yapıldı.
Anlaşmada “geçici işçilerin kalıcı hale getirilmesi” sorununun yanı sıra şu ana dek patron karşısında temsil edilmeyen geçici işçilerin -ücretler de içinde olmak üzere- durumunu ele almak için bir komitenin kurulmasına karar verildiği de belirtiliyor. Görüşmede, “ödeme programında reform yapılması” kalıcı olmayan işçiler için hayat sigortası ve gelecekte işçilerin kalıcılığına karar verilmesi gibi konuların ele alındığı bildirildi.
Anlaşmayla ayrıca, fabrika yönetimi “protesto gösterisine katılan işçilere karşı hiçbir işlem yapılmayacağını” kabul etti.
Tata Motors’un Jamshedpur fabrikasında yaklaşık 6.000 işçi, 6 Eylül’den beri grevdeydi.
Grev, 31 Temmuz’da patronla imzalanan “ücret revizyon anlaşması”na aykırı şekilde yapılan ücret kesintilerini protesto etmek için başlatılmıştı. Patronlar “teknik yanlışlık olmuş” açıklaması yaparak eksik ödediği Ağustos ayı ücretlerini grevin zoruyla ödemek durumunda kalmıştı.
Öte yandan, fabrikadaki kalıcı işçilerle geçici işçilere ödenen ücretler arasındaki ciddi farklar varlığını sürdürüyor.
Toplam 10,000 işçinin çalıştığı fabrikada, grev sırasında günlük 300-400 olan büyük ticari araç üretimi 60-70’e kadar düşmüştü.