DÜNYA
Tekelci sermaye yoğunlaşması: Alman ilaç tekeli Amerikan tohum tekelini satın aldı
Dev tekelci sermaye gruplarına „dikensiz gül bahçesi“ oluşturmayı hedefleyen TTİP, CETA gibi „Translantik Serbest Ticaret ve Yatırım anlaşmaları” üzerinde tartışmalar ve protesto dalgaları sürerken, Bayer’in Monsanto’yu satın aldığı duyuruldu.
Bayer, bilindiği gibi, Almanya’nın kimya ve ilaç devi. Monsanto ise tohum ve tarım ilaçları alanında ABD’li tekel.
Monsanto mısır, soya fasulyesi, pamuk, buğday ve şeker kamışı gibi genetiğiyle oynanmış tohumlar üreten „küresel“ bir tekel. Dünya tohum piyasasının yüzde 26’sının denetimiyle Monsanto ilk sırada yer alıyor.
Bayer ise, dünya tarım ilaç pazarının yüzde 75’ini kontrol eden 6 tekelden birisi. Ve yüzde 18 pay ile ikinci durumda.
Bayer Monsanto’yu almak iöin aylardır görüşmeler sürdürülüyordu. Hisse başına 128 dolar, toplamda 66 milyar dolarda anlaşıldı. Ve ortaya dev bir sermaye yoğunlaşması örneği çıktı.
Almanya’nın kimya ve ilaç devi Bayer, tohum ve tarım ilaçları üreticisi ABD devi Monsanto’yu 66 milyar dolara satın aldı. Ortaya büyük bir sermaye yoğunlaşması örneği çıkmakla kalmadı, Bayer üst sıraya yerleşmiş oldu.
Böylece Bayer, (görüşmeleri ABD’li ve AB’li emperyalistler arasında gizlice yürütülen TTİP henüz bir sonuca ulaştırılıp yürürlüğe girmedi ama) kendi sahasını oluşturarak TTİP’in ruhuna uygun bir adım atarak onu önden karşılamış oldu.
Yine, bugüne kadar AB’ye girmekte zorlanan Monsanto’nun (doğaya ve insan sağlığına zararlı) GDO’lu ürünleri bu şekilde Avrupa pazarlarında herhalde daha kolay hareket edebilecektir. Ve eğer bu gerçekleşirse, başta Almanya olmak üzere Avrupalı tarım sektörü epey bir değişiklik yaşayacaktır.
Büyük tasfiyeler eşliğinde giderek GDO’lu tohumlara bağımlı hale gelen bir tarım yapısı ortaya çıkacaktır.