MAKALELER
Topraksız tarım yapıldı
Edirne’nin İpsala ilçesinde perlit madeni kullanılarak sebze üretilen serada ilk hasattan 5 ton domates ürünü alındı.
6 dekar üzerine kurulan cam serada ilk hasadı, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ile Belediye Başkanı Mehmet Karagöz yaptı.
Karasal iklim kuşağında bulunan İpsala’da ilk defa gerçekleştirilen domates üretimi çevrede ilgi odağı oldu. Seradan bu yıl içinde 150 ton domates üretimi bekleniyor.
GLS Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Ören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk hasattan 5 ton ürün aldıklarını söyledi.
Sera yapım çalışmalarına 1 yıl önce başladıklarını ifade eden Ören, şöyle konuştu:
“3 ay önce diktiğimiz fidelerden bugün ilk hasadımızı yaptık. İlk hasadımızdan yaklaşık 5 ton ürün bekliyoruz. Bu ürünleri ilk etapta iç pazara vereceğiz. Önümüzdeki haftadan sonra yeni çıkacak ürünlerimizi komşumuz
Yunanistan’a ve oradan da Avrupa pazarına göndermeye başlayacağız. 0 bölgemizin lojistik olarak çok iyi bir noktada olması sebebiyle İstanbul ve Avrupa pazarına çok hızlı bir şekilde daha kısa sürede ürettiğimiz ürünleri gönderme imkanlarımız var. İnşallah bölgemizin gelişmesi adına bu işin hayırlı olmasını dilerim.”
İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ise bölgede ilk defa yetiştirilen domatesleri hasat etmekten mutluluk duyduğunu belirtti.
Seranın bulunduğu Kumdere Köyü’nün kumsal bir araziye sahip olduğunu vurgulayan Gürbüz, şunları söyledi:
“Çeltik tarımı yapmayan vatandaşlarımız kendini mağdur,fakir gariban hissetmekte idiler. Eğer biz kumsal bir arazide böyle verimli bir tarım yapabilirsek hiç bir vatandaşımız benim topraklarım verimsiz diye bir kaygıya kapılmayacak. Çünkü burada topraksız tarım yapılıyor. Toprak yok. Toprağın verimli olması gibi bir kaygı yok. Ayrıca bitkinin her ihtiyacı ne eksiği ne fazlası tam kıvamında veriliyor.
Ben bu yatırımın diğer çiftçilerimize ve yatırımcılara örnek olmasını diliyorum. İpsala’ya ve tüm Trakya’ya hayırlı olmasını diliyorum.”
Belediye Başkanı Mehmet Karagöz de çeltiğin başkentinden domatesin, seracılığının başkentine doğru bir yolculuğun başladığını ifade etti.
Karagöz, “Ülke ne kadar çok üretirse ulusal bağımsızlığı da o kadar iyi koruma durumunda olabilir. Eğer bu ülkede üreticilerin ürettiği ürünleri biz en iyi bir şekilde değerlendirebilirsek, uluslararası boyutlara taşıyabilirsek hem ülkemiz hem bu işi yapan insanlarımız ekonomik olarak büyük gelirler elde etmiş olurlar” dedi.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Üstün de İstanbul ve Yunanistan’ın üretilen domatesler için iyi bir pazar olduğunu belirterek, bölgede seracılık yapacaklara maddi ve manevi olarak her türlü desteğe hazır olduklarını kaydetti
Daha sonra ilk hasada katılanlara domates, peynir ekmek ikram edildi.
(aa)