DÜNYAİŞÇİ SINIFI
Vietnam: Tekstil işçileri isyan etti, patron geri bastı
Vietnam’da hazır giyim fabrikasında 6,000 işçi ‘aniden’ greve çıktı. Patron geri adım attı
HABER MERKEZİ– Vietnam’ın kuzrydoğusundaki bir tekstil fabrikasında 6,000 işçi, “aileden bir kişi öldüğünde izin almak için 3 gün önceden patronlara bildirimde bulunma zorunluluğu” gibi akıl-dışı uygulamalar başta olmak üzere ağır çalışma koşullarına karşı “aniden” greve çıktı.
Ülkenin Thah Thanh Bölgesi’nde bir hazır giyim şirketi olan (Güney Kore orjinli) S & H Vina Co. Ltd’ne ait fabrikada işçiler insanlık-dışı çalışma koşullarına karşı isyan ettiler.
İş bırakma eylemi ilkin dün (Çarşamba) öğle yemeğinden hemen sonra başladı. İşçiler yemeklerini yedikten sonra rahatlamak ve biraz olsun dinlenmek için, fabrikadaki kumaş artıklarını yerlere sererek üzerinde oturmaya başladılar. Patronun yalaka denetçi adamlarından biri gelip işçilere kızdı, artık kumaş parçalarını topladı ve sert zemin üzerinde uzanmalarını söyledi. Baskı ve şiddetle bunu yapmaya zorlanan işçiler isyan ettiler ve 2,000 işçi aniden iş bıraktılar.
Bir süre sonra 4,000 işçi de onlara katılarak eylemlerini greve dönüştürdüler.
Bugün işçiler greve devam ettiler ve patrona 14 taleplik bir liste sundular. İşçilerin karşılanmasını istediği talepler arasında, yeterli doğum ve ölüm izinleri, çocuk parası, ücretlerde artış, ek prim ödemeleri, izin dönemlerinde ek ödenekler, yol masraflarının karşılanması, makul çalışma saatleri, hastalık gibi durumlarda keyfi işten atmalara son verilmesi gibi bir dizi talepler var.
Bunun üzerine, Thanh Hoa Genel İşçi Konfederasyonu ve Thahh Bölge yetkilileri bu sabah, işçiler ve şirket yönetim kurulu arasındaki krize bir çözüm üretmek için bir görüşme düzenlediler.
Bugün öğleden sonra şirket, olaydan sorumlu denetçiyi dün görevinden aldığını ve taleplerin bir kısmını kabul ettiğini bildirdi.
Vietnam devleti, işçilerin grev gibi eylemlerini yasallaştıracak düzenlemeleri uygulamaya sokmuyor. Bu nedenle ülkedeki grevler “yasa dışı” olarak nitelendiriliyor. Vietnam Genel İşçi Konfederasyonu’na göre, bu yılın ilk beş ayında ülke çapında 133 grev gerçekleştirildi.
Rapora göre, grevlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 azaldı ve ancak protesto gösterilerine daha fazla sayıda işçi katıldı.