DÜNYA
Yüksek petrol gelirlerine rağmen ödenmeyen maaşlar
Üretilen petrolün büyük bir kısmını Türkiye’ye satan Barzani yönetimi memurların maaşının yarısını ödemiyor.
HABER MERKEZİ– “Bağımsızlık Referandumu“na gidileceğini açıklayan Barzani yönetimi geçtiğimiz günlerde yine yolsuzluk yaptığına dair suçlamlarla ve yüksek petrol kazançlarına rağmen memurların maaşının yarısının ödenmiyor oluşuyla gündeme geldi.
Geçtiğimiz gün ANF’de yer alan bir haberden aktaracağımız kimi rakamlar bunu doğruladığı gibi aynı zamanda Rusya ile olsun Türkiye ile olsun Barzani yönetiminin girdiği yakın ilişkilerin arka planına ışık tutuyor.
Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol üretimi Irak’takinin 6 da 1’i
Geçtiğimiz günlerde Irak Petrol Bakanı El-Lêbî, Irak’ın Haziran ayındaki günlük petrol üretiminin 3 milyon 270 bin varil olduğunu, Kürdistan bölgesinin ise günlük petrol üretiminin 520 ile 530 bin varil arasında olduğunu açıkladı. Bunun aylık para karşılığı 733 milyon 200 bin dolar.
Yolsuzluk kokusu
Barzani hükümeti ise petrol üretimi ve satışına ilişkin verileri son iki yıldır açıklamamakta ısrar ediyor. Geçtiğimiz aylarda kamuoyunun baskısı sonrası yapılan açıklanan rakamlar ise muhalefetin “gerçeği yansıtmıyor” tepkisine neden olmuştu.
Ancak 2 Haziran günü Kürdistan Bölge Hükümeti ile Rus petrol şirketi Rosneft arasında yapılan 20 yıllık petrol anlaşmasında yer alan “Bu anlaşma ile Kürdistan bölgesinin günlük 700 bin varil olan petrol üretiminin günlük bir milyon varile çıkarılması hedefleniyor” ibaresi hükümetin daha önce petrol üretimi ve satışındaki rakamlarda gerçeği söylemediği tepkilerine neden olmuştu.
Günlük petrol satışının 600 bin varil olduğunu söyleyen Barzani hükümetinin rakamları 700 bin varil arasındaki 100 binlik farkın nereye gittiği ise bilinmiyor.
Büyük bir kısmı Türkiye’ye satılıyor
Irak Petrol Bakanı’nın açıkladığı, günlük 520 bin varil petrol satışı rakamlarına göre, Kürdistan Bölgesi’nin günlük geliri 24 milyon 440 bin dolara (24. 440. 000 dolar), aylık petrol geliri 733 milyon 200 bin dolara (733. 200. 000 dolar) tekabül ediyor. Varil fiyatı 47 dolar olan petrolün büyük kısmı ise Türkiye’ye satılıyor.
Memur maaşlarının yarısı ödenmiyor
Yolsuzluğun yaygınlaştığı Güney Kürdistan’da iktidarı elinde bulunduran KDP’nin meclisi kapatmasından dolayı petrol bakanlığı ve komisyonlar ise çalışmıyor. Öte yandan hükümet son iki yıldır da “Irak hükümetinin bütçeyi kestiği” gerekçesiyle memur maaşlarını da yarı yarıya ödüyor.
2014 yılında IŞİD’in saldırıları sonrası Barzani iktidarı Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden Türkiye’ye doğrudan petrol satışına başlamıştı. Irak merkezi hükümeti de Kürdistan Bölgesi’ne ayrılan yüzde 17’lik bütçeyi kesmişti.