Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X

Yüz binler ‘bağımsızlığı’ selamladı

‘Bağımsızlık’ ilanıyla birlikte Katalanlar sokağa çıktı, İspanya ‘özerkliği’ kaldırarak tehdit etti

HABER MERKEZİ- Katalonya’da parlamento, gerçekleştirdiği oylamada ‘bağımsızlık’ ilan ederken, bu gelişme yüz binlerce Katalan tarafından sokakta karşılandı.

İspanya hükümeti ise, karşı bir hamleyle ‘özerkliği’ kaldırdı. Öte yandan, Anayasa’nın 155’inci maddesine dayanarak Katalonya’yı ve kurumlarını işgal etme sinyali verdi.

Katalan Parlamentosu, önce Madrid yönetiminden ayrılmak için anayasal süreci başlatmayı onaylarken, bağımsızlık oylamasında da, ilanın yapılmasına ilişkin süreci onayladı. Böylelikle ‘bağımsızlık’ ilanı gerçekleşti.

Katalanların bağımsızlık ilanı ardından tepki veren İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise, “Bütün İspanyollardan sakinliklerini korumalarını bekliyorum. Hukuk devleti Katalonya’da yasallığı devreye sokacak” diyerek anayasanın 155’inci maddesinin uygulanacağını ima etti.

İspanya anayasasının 155’inci maddesi “ülkenin ve kurumlarının bütünlüğüne zarar vereceği” iddiasıyla özerk yönetimlere ve bakanlıklarına el koyma yetkisini veriyor.

Bu açıklamanın ardından İspanya Bakanlar Kurulu’nun acilen toplanacağı da duyuruldu.

Öte yandan, AB’li emperyalistler İspanya’dan yana tavır takınmayı sürdürdü. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “İspanya, bizim tek muhattabımız olarak kalacaktır” diyerek, bağımsızlık ilanını tanımadıklarını duyurdu.

Yaşanacak Dünya:
Related Post