Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X

Fas: Çoğunluğu kadın olan tarım işçileri örgütleniyor

Sayıları 1 milyonu geçen kadın ve erkek tarım işçileri zor koşullarda sendikalaşmaya çalışıyor

HABER MERKEZİ– Fas’ın, bir kısmı ihraç edilen aromatik içeceklerinin, kozmetik ürünlerinin ve özgün yemeklerinin arka planında kölece sömürülen tarım işçilerinin emeği var.

Ülkedeki günlük asgari ücretten (5.63 euro) çok çok az ücretlere mahkum edilen ve “yoksulluk sınırı”nın altında yaşamak zorunda bırakılan -çoğunluğu kadın- 1 milyonun üzerinde tarım işçisi ortaçağ köleliliğini andıran koşullarda çalıştırılıyorlar.

Bu işçilerin yüzde 22’sinden azı “sosyal güvenlik sistemi”nde kayıtlılar. O da sadece “mevsimlik” düzeyde.

Ücretleri saat olarak değil, topladıkları bitki, meyve ve çiçeklerin kilosu oranında belirleniyor. İşçiler günde 14 saat çalışarak ortalama 1 kilo ancak toplayabiliyorlar. Ve bunun ücret karşılığı 0.08 euro düzeyinde kalıyor. Günlük asgari ücreti yakalayabilmeleri için günde 50 kilo toplamaları gerekiyor!

Asgari haklardan bile yoksun işçilerden kadınların durumu ise daha ağır. Uzak köylerden gelen kadınlar, örneğin hamile oldukları süreçlerde bunu gizlemek zorunda kalıyorlar. Kemerle karınlarındaki şişliği gizlemeye çalışıyorlar çoğu kez. Çünkü kolayca işten çıkarılıyorlar.

İşçiler, tarlalara, bahçelere kamyonlara doluşturularak götürülüyorlar. “Soltana.ma” internet gazetesinin bildirdiğine göre Şubat ayında Fas’ın güneyindeki Agadir yakınlarında meyadana gelen “trafik kazası”nda 2 kadın şiçi öldü, bir çoğu yaralandı.

Çalışma ve yaşam koşullarından bezmiş işçiler 2016 yılından beri sendikalaşmaya çalışıyorlar. “Ulusal Tarım İşçileri Federasyonu” FNSA’ya üye oluyorlar. Ancak şu ana kadar işçilerin yüzde 0.5’i sendikalı. Zira, patronlar her fırsatta sendikaya üye olmuş işçileri işten atıyor.

FNSA tarım işçilerini ülke çapında örgütleme çalışmalarına devam ediyor.

Yaşanacak Dünya:
Related Post