Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X
    Categories: DÜNYA

Katliam sanayi büyüyor

Bir İngiliz araştırma şirketinin yayınladığı “Küresel Savunma Bütçeleri Raporuemperyalist devletlerin birer ölüm makinesi olarak kendilerini tahkim etmeye devam ettiklerini gösteren verilerle dolu.

Rapordaküresel savunmabaşlığıyla yer alan askeri harcamalar dünya genelinde 1 trilyon 570 milyar dolara ulaşmış.

ABD’nin silah sanayine ayırdığı bütçe dünya genelindeki harcamaların %40’ını oluşturuyor.

NATO savunma harcamalarının ise 2010’dan bu yana ilk kez artışa geçtiği belirtiliyor. Benzer şekilde, Batı Avrupa’da savunma bütçelerinin önümüzdeki 5 yıl boyunca yaklaşık 10 milyar dolar artış göstereceği söyleniyor.

Rapora göre, Çin’in askeri harcamaları ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde ikiye katlanacak. Buna göre Çin’in payı önümüzdeki dönem İngiltere ve diğer bütün Batı Avrupa bölge ülkelerinin savunma harcamalarının toplamının 4 katına ulaşmış olacak.

ABD’nin harcamalarının toplamı 622 milyar doları bulurken, Çin ABD’yi 192 milyar dolarla takip ediyor.

Başta Ortadoğu olmak üzere emperyalist yeniden paylaşım çatışmaları arttıkça, rekabet, emperyalist-kapitalizmin yapısal bunalımının seyrine başlı olarak derinleşip boyutlandıkça silah sanayine aktarılan kaynaklardaki artış sürecek.

Dev ölüm makineleri olarak emperyalist ülkeler bir yandan kendi aralarında kapışırken diğer yandan bölgesel işbirlikçilerine kitlesel karlı silah satışlarına da devam ediyorlar.

Silah sanayi emperyalist kapitalizmin çarklarını yağlayan bir işlev görmekle kalmıyor, dünya halkları üzerine yağdırılan bombalar yüksek karlar olarak emperyalist ekellere geri dönüyor.

Emperyalist kapitalizme karşı mücadeleyi yükseltmek ise giderek hayati bir mesele haline geliyor.

Yaşanacak Dünya:
Related Post