Yasanacakdunya.org, yasanacak. dünya , isci sinifi, alinteri ,
X

Amazon işçilerinden enternasyonal grev çağrısı

İspanya’daki Amazon işçileri şirketin ‘Prime Day’inde Avrupa çapında greve çıkma çağrısı yaptı

HABER MERKEZİ– Sendikasız çalışma, uzun iş saatleri, bıktırıcı gece ve hafta sonu vardiyaları, düşük ücretler başta olmak üzere kölece çalışma koşullarıyla ünlü dev online-perakende tekeli Amazon’un işçileri enternasyonal karakter kazanmaya açık mücadelelerini yükseltmeye yöneldiler.

İspanya’daki Amazon işçileri, şirketin, üyelerine özel indirimler ve kampanyalar yaptığı 15 Temmuz ”Prime Day”de Avrupa çapında grev yapılması çağrısı yaptı.

“Sevgili yoldaşlar” diye başlayan çağrı metninde “Çok uluslu şirket Amazon’un işçi emeğini kötüye kullanmasına karşı mcadeleler Avrupa çapında yayılıyor. Şirketin, sendikal örgütlenme yönünde adımlar atılmış yerlerden uzak olan ülkelerde yeni merkezler açmaya yönelik stratejisine rağmen, uyguladığı ağır çalışma koşullarına karşı daha fazla sayıda işçi isyan etmeye başlıyor.” deniliyor.

Açıklamada “Patronlar Polonya’da sefil ücretleri dayatarak sert bir anti-grev yasası kullanıyorlar. Almanya’da, tüm çalışanların kendi merkezlerinden bağımsız olarak haklarını garanti altına alan kolektif bir anlaşma için mücadele devam etmektedir. Fransa’da, iş saatlerini ve ‘verimliliği’ kontrol etmek için sıkı önlemler yürürlüktedir. İspanya’da, önceki toplu sözleşmenin süresi dolduğunda çalışma koşulları şirket tarafından tek taraflı olarak uygulandı.” bilgisine yer verildikten sonra “Amazon ‘tarih yazıyor’ ancak büyük hacimli karlarına karşılık” işçilerin sefalet koşullarına mahkum edildiği belirtiliyor.

Amazon patronlarının “Grevlerin etkisine karşı koymak için Avrupa’daki lojistik ağını” kullandığının vurgulandığı açıklamada “Biz Madrid’de birlikte mücadele edersek, taleplerimizin tanınmasını sağlayacağımıza inanıyoruz. Benzer şekilde, yalnızca Avrupa düzeyinde ortak bir eylemle, sendika temsilciliği bulunmayan yerlerde işçilerin örgütlenmesi sağlanabilecektir” deniliyor.

“Prime Day” Amazon’un, ABD’de her yıl Kasım ayının son Cuma günü yapılan ve deyim yerindeyse alışveriş çılgınlığı yaratan “Black Friday” alışveriş festivaline rakip olarak oluşturduğu kendi özel günü olan 15 Temmuz.

İtalya’da Amazon işçileri önemli bir zafer elde etmişti

Son dönemde Avrupa’nın değişik ülkelerinde -bazen eş zamanlı grevler yaparak- çetin bir mücadele yürüten işçiler İtalya’da önemli bir başarıya imza atmışlardı.

İtalya’da işçiler Amazon patronlarını dünya çapında ilk kez bir sendikayla sözleşme imzalamak zorunda bıraktı.

Ülkede, ticaret, turizm gibi alanları kapsayan hizmet sektöründe örgütlü Filcams Cgil Nazionale sendikası bu başarıda önemli bir rol oynadı.

17 Haziran’da yürürlüğe giren sözleşmeye göre gece vardiyasında çalışmak gönüllülük temelinde olacak ve çalışanlara ücretlerinin yüzde 25’i kadar ek ödeme yapılacak. 8 haftalık çalışma planına göre art arda 4 haftasonu işten muaf tutulacak. Vardiyalar da Cumartesi-Pazar günleri değişecek.

Yaşanacak Dünya:
Related Post