İran’da ikinci dalga, Arap ülkelerinde salgın yayılıyor, Çin’de koronavirüs aşısı Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nda kullanılmaya başlandı
İran’da karantina sonrası ikinci dalga.
İnsan sağlığını hiçleştiren “Kontrollü normalleşme” adı altında uygulanan politikalardan sonra bir çok ülkede ikinci dalga salgın sinyalleri gelmeye başladı. İran bunlardan birisi.
Nisan ayında koronavirüsteki hızlı artışlarla İtalya’yı aratmayan İran’da karantina kısıtlamalarının kaldırılmasıyla yeniden yeni vaka sayıları artmaya başladı. Son 24 saat içinde 162 kişi hayatını kaybetti, bu sayı Nisan ayı başından beri kaydedilen en yüksek oran.
İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü Lari, yaptığı açıklamada ülkede toplamda 10 bin 670 kişi hayatını kaybetti ve vaka sayısı 225 bin 205 yükseldi dedi. Lari, ayrıca 185 bin 180 Covid-19 vakasının iyileştiğini aktardı.
5 Temmuz’dan itibaren ülkede maske takma zorunluluğu getirileceği dile getirilmiş, tedbirlere uyulmadığı ve vaka sayısının hızlı artması durumunda kısıtlamalara geri dönüleceği açıklaması yapılmıştı.
Arap ülkelerinde salgın yayılıyor
Dünya basınında ABD, İngiltere ve AB ülkelerindeki virüs haberleri öne çıkartılırken, Arap ülkeleri denilen pek çok ülkede salgının yayıldığı es geçiliyor. Salgının pençesindeki Arap ülkeleri ile ilgili açıklanan veriler:
Bahreyn
Bahreyn Sağlık Bakanlığı yazılı açıklamasında, Kovid-19 nedeniyle 5 kişinin daha öldüğünü ve 462 yeni vaka görüldüğünü kaydetti.
Toplam can kaybının 78, vakaların ise 25 bin 267’ye çıktığı belirtilen açıklamada, iyileşen hasta sayısının ise 19 bin 781’ye ulaştığı bildirildi.
Lübnan
Lübnan Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte virüs nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 kişinin enfekte olduğunu, 33 kişinin sağlığına kavuştuğunu duyurdu.
Açıklamada, can kaybının 34’e, vakaların 1740, iyileşenlerin sayısının da 1153’e çıktığı ifade edildi.
Katar
Katar Sağlık Bakanlığı ülkede 750 kişinin daha enfekte olduğunu duyurdu.
Toplam vaka sayısının 94 bin 413’e çıktığı belirtilen açıklamada, sağlığına kavuşanların sayısının ise 1477 artışla 78 bin 702’ye ulaştığı bilgisi verildi.
Libya
Libya’da hükümete bağlı Hastalıklarla Mücadele Ulusal Merkezinden yapılan açıklamada, 14 kişide Kovid-19 tespit edildiği, 29 kişinin iyileştiği bildirildi.
Açıklamada, vakaların, 727’ye, sağlığına kavuşanların ise 171’e ulaştığı kaydedildi.
Kuveyt
Kuveyt Sağlık Bakanlığı, salgın nedeniyle 4 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 551 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı.
Ülkedeki toplam can kaybının 348’e, vaka sayısının da 44 bin 942’ye çıktığı aktarılan açıklamada, iyileşen sayısının ise 908 artışla 35 bin 494’a yükseldiği aktarıldı.
BAE
BAE Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 2 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği, 437 kişinin enfekte olduğu ve 577 kişinin iyileştiği belirtildi.
Açıklamada, can kaybının 313’e, vakaların 47 bin 797’ye, sağlığına kavuşanların 36 bin 411’e yükseldiği aktarıldı.
İngiltere
Salgın vakalarında görülen artışın nedeniyle İngiltere’nin Leicester kentinde ticari işletmeler ve okulların kapatılmasına ve gevşeme adımlarının uygulanmamasına karar verildi.
Sağlık Bakanı Matt Hancock, parlamentoda yaptığı açıklamada, kentteki vakaların ülke genelinde son haftalarda görülen vakaların yüzde 10’unu oluşturduğunu söyledi.
Hancock, kent sakinlerini evde kalmaya, kent içi ve dışı seyahatler yapmamaya çağırarak, “ Sosyal mesafe kurallarına uyulup uyulmadığını yakından izleyeceğiz ve gerek duyarsak daha fazla adım atacağız” dedi.
Başkent Londra’ya yaklaşık 160 km mesafede olan Leicester 400 bin nüfusa sahip ve son iki haftada 866 yeni vaka görüldü.
Çin
Çin’in aşı üreticisi CanSino Biologics, deneme sürecinde bulunan koronavirüs aşısının Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nda kullanılmaya başlandığını açıkladı. Aşının askeriyede kullanılması için Çin Merkezi Askeri Komisyonu’ndan izin alındığı ve iznin 1 yıl geçerli olacağı açıklandı.
Firma yetkilisi, şimdiye kadar insan üzerindeki denemelerde aşının başarı gösterdiği, güvenli ve etkili olduğunun kanıtlandığını belirtti. Çin’de koronavirüse karşı geliştirilen 8 aşıdan biri olan Ad5-nCov ‘nun ikinci aşama klinik deneyleri 11 Haziran’da tamamlanmıştı.
Dünya genelinde DSÖ’ye resmi olarak bildirilen 149 ayrı aşı girişiminden 17 tanesi insanlar üzerinde denemelere başladı.
Yine Çin’de yapılan bir araştırmada, dünya çapında yeni bir salgına yol açma potansiyeli taşıyan yeni bir tür domuz gribi virüsü bulunduğu iddia edildi. Araştırmacılar, virüsün insandan insana bulaşacak bir mutasyon geçirmek için gerekli özellikleri taşıdığını tespit etti.
Çinli bilim insanları, G4 adı verdikleri virüsle ilgili bilgi Amerikan bilim dergisi PNAS’ta yayınlandı. Araştırmaya göre, yeni bir domuz gribi salgınını tetikleme ihtimali içeren virüsün şu an için insandan insana bulaştığına dair kanıt bulunmuyor. Ancak araştırmalar virüsün mutasyon geçirerek yayılmasından endişe diliyor.
Virüsün psikolojik tahribatları
Virüsün psikolojik tahribatlarına ilişkin açıklamalar da gelmeye devam ediyor. Yoğun bakımda kalmış hastaların önemli bir kısmının halüsinasyonlar gördüğü ve pandemi sırasında deliryuma elverişli faktörlerin neler olduğu açıklandı
ABD’deki hastanelerin yoğun bakım servislerinde tedavi gören koronavirüs hastalarının üçte ikisi ila dörtte üçü gibi bir kesimin, “hezeyan” (deliryum) olarak bilinen ve paranoid halüsinasyonlara neden olan nörolojik rahatsızlığı çeşitli derecelerde deneyimlediği belirtiliyor.
New York Times’ın haberine göre hastaların yaşadığı deneyimler insanları korkutmak ve kafa karışıklığı yaşatmakla kalmıyor, deliryum hali ortadan kalktıktan çok sonraları bile zararlı sonuçlar doğurabiliyor, hastanede kalış süresini uzatıyor, iyileşmeyi yavaşlatıyor, insanların depresyon ya da travma sonrası stres bozukluğu yaşama riskini artırıyor. Ayrıca araştırmacılar, kovid-19 öncesi deliryumla ilgili sorunu olan yaşlı hastaların hastalıktan sonra muhtemelen ortalamadan daha kısa sürede bunaklık yaşayabileceğini ifade ediyor.