Ver.di’de örgütlü 12 bin liman işçisinin uyarı grevi yasağını protesto eylemine polis saldırısı
Almanya’nın Hamburg kentinde liman işçileri; ücretlerin arttırılması, enflasyon farkının yansıtılması talebiyle 2 günlük greve başlamıştı. Liman işçileri bir hafta içinde 3 kere uyarı grevi yaparken, Hamburg İş Mahkemesi bundan sonraki grevleri yasaklama kararı aldı, işçiler kararı kitlesel bir yürüyüşle protesto etti.
Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) 3 Mayıs’tan bu yana Alman Liman İşletmeleri Merkez Birliği (ZDS) ile deniz limanlarındaki yaklaşık 12 bin çalışanın ücret artışı konusunda müzakereler yürütüyor. Ancak yedi tur müzakereden yapılmasına karşın ZDS ciddi bir teklifte bulunmadı. ZDS tarafından 13 Temmuz’da hazırlanan son sözde teklif bile, işçilerin talep ettiği enflasyon tazminatı yerine reel ücret kaybını güvence altına alıyor.
Enflasyon ve kriz koşullarında oldukça makul olan bu taleplerin karşılanmamasını isteyen Liman işçileri, liman lojistik firmaları Bremen, Oldenburg ve Wilhelmshaven’daki iş mahkemelerine uyarı grevini durdurmak için ihtiyati tedbir başvurusunda bulundu. İş mahkemeleri ihtiyati tedbir başvurularını şimdilik reddetti.
Ancak Hamburg İş Mahkemesi bu uyarı grevinin devam edebileceğine, ancak 26 Ağustos’a kadar başka bir endüstriyel eylem yapılmayacağına karar verdi. Bu, Hamburg İş Mahkemesi’nin bir grevi yasakladığı ilk olay değil. Geçmişte GDL (tren sürücüsü grevleri) ve Ver.di (gündüz bakım merkezi grevleri) tarafından yapılan birçok grevi yasaklamıştı.
Grev yasağına karşı grev
Hamburg’da liman işçileri İş Mahkemesi’nin grevi yasaklayan bu tutumuna karşı yapılan kısa mitingin ardından yürüyüşe geçti. Liman HAPAG – LLOYD tekelinin binasının önüne gelindiğinde işçilerin tepkisi dahada yoğunlaştı. Burada uzun süre yapılan protestonun ardından tekrar işçiler yürüyüşe devam ettiler. Eylem boyunca grev yasağına “grev, grev” diyerek cevap verdiler.
Hamburg DGB binasının önüne kadar yürüyen işçiler burada polisin havai fişek patlatan bir işçiyi gözaltına almasına tepki gösterdi. İşçilerin “defolun”, “serbest bırakın” gibi sloganlarına polis gaz sıkarak saldırdı. Bunun üzerine işçiler hep birlikte polisin üstüne yürüyerek polisi miting alanının dışına çıkardı. Bu esnada bazı işçiler polisin gazlı saldırısı sonucu fenalık geçirdiler. Polisin alandan çıkmasından sonra işçiler normal mitingine devam ettiler.
“Denizin bir ucunda siz diğer ucunda biz olsak da karşılaştığımız sorunlar aynı”
Sendika binası önündeki mitingde aralarında HOCHBAHN, Emden limanı ve AIRBUS olmak üzere birçok işyerinden işçi ve sendikacı liman işçileri ile dayanışma içinde olduklarını grev yasağının herkesi ilgilendirdiğine dikkat çekerek grev yasağının kaldırılmasını talep ettiler. Yapılan konuşmalarda sendikaya tepkiler de dile getirildi. Bazı temsilciler kürsüden yaptıkları konuşmalarda “Ver.di sendikası sürekli bize sakin olun, biz sorunu çözmeye çalışıyoruz diyerek bizleri oyalıyorlar” diye tepkilerini dile getirdiler. İşçiler bu tutumlarıyla da mücadeleye hazır olduklarını ortaya koydular.
ABD ve Hollanda’dan liman çalışanları adına gönderilen dayanışma mesajları okundu. Amerikalı ve Hollandalı liman işçileri, Hamburg liman işçilerinin yaşadıkları sorunların aynısı kendilerinin de yaşadıklarını vurguladıkları mesajlarda, “Denizin bir ucunda siz diğer ucunda biz olsak da karşılaştığımız sorunlar aynı. Enternasyonal dayanışmaya mücadelelerimizi güçlendirir” dediler.
?Hamburg’ta binlerce kişiyle meydanları dolduran liman işçilerine polis saldırısı
12 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme hakkı için “Liman Biziz” diyerek uyarı grevi başladı. Grevin yasaklanmasına rağmen yürüyüşe geçen işçilere polis böyle saldırdı??
#hafen #streik
? @KGK_News
?Hamburg’ta binlerce kişiyle meydanları dolduran liman işçilerine polis saldırısı
12 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme hakkı için “Liman Biziz” diyerek uyarı grevi başladı. Grevin yasaklanmasına rağmen yürüyüşe geçen işçilere polis böyle saldırdı??#hafen #streik
? @KGK_News pic.twitter.com/IxGdiJKSw8— İşçi Tv (@isci_tv) July 15, 2022