İŞÇİ SINIFIManşet
‘İşçi maliyeti çok’ dediler, kapının önüne koydular

Düsseldorf Parlamentosu önünde eylem yapan Borbet işçilerinden ‘İşyeri Temsilcisi’ Nurettin Akar ile konuştuk.
Yaşanacak Dünya: Sizi tanıyabilir miyiz?
Nurettin Akar: Solingen Borbet firmasında işçi temsilcisiyim. 8 yıldır işçi olarak çalışıyordum.
Yaşanacak Dünya: Borbet ne üretiyor?
Nurettin Akar: Biz bu fabrikada jant üretiyorduk. Borbet’in kendi markası da var. Fakat asıl olarak büyük firmalara, Mersedes’e, Porsche’ye, Volkswagen’e jant üretiyoruz.
Yaşanacak Dünya: Direnişe genel olarak kaç kişi katılıyorsunuz?
Nurettin Akar: Her gün fabrikanın önünde yaptığımız direnişe 150 – 200 kişi katılıyor. Sürekli misafirlerimiz de geliyor. Her gün saat 15:00 ile 16:00 arası Borbet Solingen GmbH’nın önünde yapıyoruz.
Yaşanacak Dünya: Krizin gerekçesini nasıl açıklıyorlar?
Nurettin Akar: Pandemiden dolayı değil aslında bunu gerekçe yaptılar. Çünkü pandemi öncesinde de tartışılıyordu. Burası Borbet’in “en pahalı“ tesisi ve bunu kesinlikle bertaraf etmek istediklerini dile getiriyorlardı. Ama bu şekilde yapacaklarını hiç düşünmemiştik. Pademi ve savaşı da bahane ederek, bu en “maliyetli“ tesisi yeniden yapılandırmak istiyorlar. Diğer fabrikalarda çalışan işçiler bizimkinin hemen hemen yarısı kadar aylık alıyorlardı. Şimdi bizden kurtulup bu jantları diğer ülke ve bölgelerde yapmak istiyorlar. Yani özcesi jantları başka ülkelerde, Fas, Türkiye ve Çin’de daha ucuza üretmeyi hedefliyorlar.
Yaşanacak Dünya: Tabii bu ülkelerde “işçi maliyetleri“ daha az..
Nurettin Akar: Tabii, bunu bize sürekli söylüyorlardı. Oralarda daha ucuza mal ediyoruz. İşçilerin daha ucuza çalıştırıldığını bize söylüyorlardı. Onlar daha ucuza çalışıyorlar sizde öyle çalışmazsanız sizleri çıkartmak zorunda kalırız diyorlardı. Hatta Borbet aldığı bütün siparişleri bilerek diğer ülkelerdeki firmalarına gönderiyordu. Dolayısıyla burada iş olmadığı gerekçesiyle iflas göstererek bizleri kapının önüne koydular.
Yaşanacak Dünya: Sizleri kapının önüne koyarken diğer taraftan taşeron firmalardan işçi aldı Borbet değil mi?
Nurettin Akar: İşçi temsilciliğinin güçlü olduğu dönemde biz taşeron firmada işçi alımlarını yasaklatmıştık. Tam da bu prosüdüre girdikleri zaman işçi temsilciliği değişti ve patron yanlısı bir temsilci geldi ve bunlar da taşeron firmalardan işçi alımlarının önünü açtılar. Evet bizler işten atıldıktan sonra taşeron firmadan işçi aldılar.
Yaşanacak Dünya: Almanya’da yükselen enflasyon sizleri nasıl etkiliyor?
Nurettin Akar: Enflasyonun, pahalılığın tavan yaptığı bu dönemde taleplerimiz sadece Borbet’e yönelik değil devletin kendisinden de taleplerimiz var. Tam da işsizliğin yoğun olduğu ve bizim de işsizlikten payımızı aldığımız bir dönemde ve pahalılığın, enflasyonun tavan yaptığı bir dönemde 100 milyarları silahlara, savaşlara harcıyacaklarına biz işçilere emekçilere harcanmasını talep ediyoruz.
Yaşanacak Dünya: Sendika bu direnişi yeteri kadar destekliyor mu?
Nurettin Akar: Aslında sendikadan istediğimiz netlikte yanıt alamıyoruz. Eylemlerde kullandığımız materyalleri temin etmenin ve “resmi olarak“ desteklemenin ötesine geçtiğini söyleyemeyiz.
Yaşanacak Dünya: Kent halkından destek alabiliyomusunuz?
Nurettin Akar: Solingen halkına teşekkür etmek istiyorum. Onlardan tahmin edemeyeceğim kadar destek aldık. Emekli olmuş işçi arkadaşlarımız da bizleri yalnz bırakmıyor. Aslında bizlerin Solingen Belediyesi’nden de taleplerimiz var. Belediyenin Yeşiller partisinden olmasına rağmen hiç bizi hiç ziyaret etmemesi, bir destek sunmaması bizi çok etkiledi. Fakat diğer fabrikadaki işçilerin bize destek ve mesaj göndermeleri bizleri sevindirdi. Bu süreci bizimle birlikte yaşayan eşlerimiz ve çocuklarımız bizleri hiç yalnız bırakmadılar. Buradan bizleri destekleyen herkese teşekkür ediyorum.