İŞÇİ SINIFIManşet
İspanya’da hava yolları grevi, Almanya’da grev hazırlığı
İspanya’da Rayanair, Easyjet ve Iberia Express hava yolları şirketlerinde 10 günlük grev başladı
İspanya’da 10 gün sürecek grevin altı Eylül’e kadar sürmesi öngörülüyor. Grevden dolayı toplamda 92 uçuşun iptal edileceği duyuruldu.
Dünya çapında; tek veya iki günlük grevlerle sonuç alınamaması, grevlerin süresinin gittikçe uzamasını beraberinde getiriyor.
İspanya’da da Rayanair, Easyjet’ten sonra 10 gün sürecek greve Iberia Express çalışanlarının bağlı olduğu sendika çalışanları da katıldı. (USO)
USO yaptığı açıklamada; 532 kabin memurunu kapsayan greve 28 Ağustos’ta başlandığı, 6 Eylül’e kadar sürmesi öngörülen grevden dolayı toplamda 92 uçuşun iptal edileceğini duyurdu.
Sendika, 10 gün sürecek grevin nedeninin, kabin memurlarının 2015’ten bu yana dondurulan maaşlarının artırılmasına yönelik 8 aydır devam eden müzakerelerde herhangi bir sonuç alınamaması olduğunu belirtti.
Madrid, Mayorka, Büyük Kanarya, Santiago de Compostela, Sevilya, Malaga, Tenerife kentlerine uçuşları kapsayacak grevden 17 bin kadar yolcunun etkilenmesi bekleniyor.
USO’nun sözcülerinden Estefania Diaz, “Iberia Express, çalışanlarının hoşnutsuzluğunun farkında ama toplantılarda herhangi bir teklif getirmiyor. Çalışma koşullarında bir güvence vermiyor” dedi. Diaz, İspanyol hava yolu şirketini dürüst ve profesyonel müzakere yerine yolcuları rehine gibi kullanıyor ifadelerini dile getirdi.
Iberia Express’ten yapılan açıklamada ise Ulaştırma Bakanlığının belirlediği asgari hizmetleri ihlal eden bir grev olduğu öne sürülerek 28-31 Ağustos’ta planlanan uçuşların yüzde 93,2’sinin gerçekleşeceği, bu tarihlerde 28 uçuşunun iptal edildiği bildirildi.
İspanya’da Ryanair kabin memurları toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamadığı için 8 Ağustos’tan bu yana hafta içi pazartesi-perşembe arasında grev yaparken, maaşlarının Kovid-19 salgını öncesindeki seviyeye getirilmesini isteyen Easyjet pilotları da hafta sonları iş bırakıyor.
Almanya’da da grev hazırlığı
Alman havayolu tekeli Lufthansa ile pilotlar sendikası Cockpit arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine, pilotlar grev hazırlıklarına başladı.
Pilotlar sendikası Cockpit, bu yıl için ücretlere yüzde 5,5 zam yapılmasını talep ederken, 2023’den sonra otomatik olarak enflasyon bağlanmasını istiyor. Sendika, geçmişte 325 uçağın yalnızca grubun toplu sözleşmesi kapsamındaki kaptanlar ve ikinci kaptanlar tarafından uçurulacağına dair bir garanti elde etmişti. Lufthansa şimdi bunun değiştirilmesini dayatıyor.
Anlaşma sağlanmaması durumunda Lufthansa’ya bağlı Eurowings şirketinde de grev başlayabilir. Eurowings’e bağlı pilotlar arasında grev oylaması 31 Ağustos’ta yapılacak. Bu oylamada da pilotların büyük bir bölümünün grevden yana oy kullanması bekleniyor.
Lufthansa tarafından yapılan yeni teklifi değerlendiren Cockpit, şirketin doğru yöne doğru bir adım attığını, ancak bunun kendileri için yetersiz olduğunu basına duyurdu. Açıklamayla birlikte grev hazırlıklarına başlayan pilotlar sendikası, grev için bir tarih vermedi.
Grev için yapılan oylamada hava yolları çalışanlarının yüzde 97,6’sı evet dedi. Sendikanın grev kararı alabilmesi için üyelerinin en az yüzde 70’nin grevden yana oy kullanması gerekiyor.
Sendika ise gelen grev talebini reddederek, görüşmelere devam edilmesi ve tekliflerini esnek olduğu yönünde bir açıklama yaptı. Bu, işverenin yeni bir teklif daha sunmasının beklendiği biçiminde yorumlanıyor.