Manşet
Paris katliamı Avrupa’da protesto edildi
Bugün Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ve Kürtlrin işlettiği iki işyerine yapılan silahlı saldırı ile 3 kişi yaşamını yitirdi; ağır yaralıların olduğu saldırıyı kınamak için Avrupa’nın bir çok şehrinde eylemler yapıldı.
KÖLN
Almanya’nın Köln kentindeki protesto eylemi saat 16:00’da merkez tren garı önünde başladı.
Kürsüde yapılan konuşmalarda genel olarak şunlara değinildi; Kürt halkı yıllardır her türlü baskı, şiddet, kıyım ve katliamlara uğramıştır. Fakat hiç bir zaman Kürt halkı özgürlük mücadelesinden vazgeçmemiş, vazgeçmeyecektir de. Dün Sakineler Paris’te nasıl katledildiyse, Kürt halkına kimyasallarla nasıl saldırı yapıldıysa bugünkü katliam da aynı zihniyetin ürünüdür. Bu katliamlar bizi yıldırmadığı gibi daha da güçlendiriyor. Özgürlük mücadelemize daha güçlü sahip çıkmamız gerektiğini anlıyoruz.
Sık sık ”Jin Jiyan Azadi”, ”Şehitler Ölmez”, ”Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.
Yarın Paris’te yapılacak protesto eylemine katılım çağrısıyla eylem sonlandırıldı.
FREIBURG
Almanya’nın Freiburg kentinde Paris’te yapılan katliam dolayısıyla sokağa çıkıldı.
“Bu katliamın faillerini elbette tanıyoruz. Bu katliamın Sakine Cansızların katledilmesinin 10’uncu yıl dönümünde yapılması kesinlikle tesadüf değildir. Bu katliamı yapan sadece bir kişi değildir, arkasındaki faili de biliyoruz ve hesap soracağız. Cevap alana kadar da alanları terk etmeyeceğiz” mesajı verildi.
GIESSEN
Almanya’nın Giessen kentinde bir araya gelen kitle Paris’teki katliamı protesto etti.
Giessen DTKM öncülüğünde gerçekleştirilen mitingte acil olarak katliamın arkasındaki güçlerin açıklanmasını isteyen halk, herkesi yarın saldırının gerçekleştirdiği Paris’e akın etmeye çağırdı.
ATİNA
Yunansitan’ın başkenti Atina’da Syntagma Meydanı’nda toplanan kitle önce Fransız Konsolosluğu’na, daha sonra Türkiye Konsolosluğu’na yürüdü.
Fransız Konsolosluğu’na varan kitlenin önü Yunan polisi tarafından kesildi. Sloganlar ve alkışlarla protesto gösterilerini devam ettiren kitleye gaz bombalarıyla saldırı gerçekleştirildi. Kitlenin dağılmasını isteyen polislere karşı öz savunmaya geçen halk eylemlerinde kararlı olduklarını göstermek amacıyla bulundukları yerden ayrılmayarak sloganlar ile protesto gösterisine devam etti.
Sık sık “Diktatör Fransa” ve “Faşist, Katil Erdoğan” sloganları atan kitle, yol açılana kadar direnişlerini Yunanistan meclisi önünde sürdüreceklerini ifade etti. Daha sonra yolu açmak zorunda kalan polis, kitlenin Türkiye Konsolosluğu’na doğru yürüyüşüne izin vermek zorunda kaldı.
Türkiye Konsolosluğu’na varan kitle burada önce Kürdistan devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu ardından Atina Kürt Kültür Merkezi adına soykırım saldırısını kınayan açıklama yapıldı.
Kitle açıklama sonrası “PKK intikam” ve “Şehîd Namirin” sloganları sonrasında dağıldı.
DORTMUND
Almanya’nın Dortmund kentinde merkez tren istasyonu önünde saat 17.00’da toplanan kitle Paris’teki katliamını protesto etti.
Protesto eyleminde “Avrupa, Türk devletinin Kürdistan’daki katliam ve bombardımanına sessiz kalma!”, “Türk devletine silah ihracatı ve finansal destek, Kürtlerin soykırımına yol açıyor” pankartları taşındı.
Paris’teki katliamda yaşamını yitirenler anısına tapılan saygı duruşu ile başlayan protestoda yapılan konuşmalarda Paris’teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezine saldırıya tepki gösterildi.
BERN
İsviçre’nin Bern Kantonu’nda Fransa Konsolosluğu önünde protesto eylemi yapıldı.
KCK bayraklarının yanısıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı.
Bern Kürt Kültür Derneği Eşbaşkanı Mine Çetinkaya bir konuşma yaptı. Yapılan saldırı ile Kürtlere gözdağı verilmek istenildiğini belirten Çetinkaya, bu saldırının Kürtlere karşı yürütülen soykırım saldırılarından bağımsız ele alınamayacağını dile getirdi. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilişlerinin yıl dönümüne dikkat çeken Çetinkaya, “Paris’te 3 kadın yoldaşın katliamını protesto etmek için eylem hazırlığı içerisinde olduğumuz bu günlerde bu tarz bir katliamın olması tesadüf değildir. Onların saldırılarına rağmen biz şehitlerimize sahip çıkacağız. Fransa 3 kadın katledilirken gereken tepkiyi gösterseydi belki bugün bu saldırı yaşanmazdı” dedi.
Çetinkaya’nın konuşmasından sonra Almanca hazırlanan basın metni okundu.
Daha sonra söz alan Kürt siyasetçi Nejdet Atalay da bu katliamın arkasındaki gücün Türk devleti olduğunu dile getirerek, “Türk devleti Kürtler nerede kazanım sahibi ise oraya saldırıyor. Kürtler aya çıksa Türk devleti gelip oraya da saldırır. Türk devleti Kürt halkına olan düşmanlığını net bir şekilde ifade ediyor. O yüzden burada tetiği çeken Fransız da olsa Almanda olsa saldırıda Türk devletinin parmağı var” dedi.
Eylem atılan sloganlarla sona erdi.
Kon-Med Eş başkanı Zübeyde Zümrüt, Paris saldırısı sonrası Kürtleri ve Kürtlerin dostlarına bu katliama sessiz kalmama, sokaklara çıkma çağrısı yaptı. pic.twitter.com/ujQl02Bd21
— Alınteri (@GazeteAlinteri) December 23, 2022