Almanya’da Paskalya bayramı dini bir bayram olmasının yanı sıra, geleneksel barış yürüyüşlerinin de bir sembolüdür.
Almanya’da 1959’dan bu yana her yıl gerçekleştirilen Paskalya Yürüyüşleri bu yıl Almanya’nın 110 kent ve kasabasında on binlerce savaş karşıtının katılımıyla gerçekleştiriliyor. Devrimcilerden liberallere, sendikalardan kiliselere uzanan çeşitli kesimlerin katıldığı savaş karşıtı eylemlere bu yıl “Bu bizim savaşımız değil-Savaşı istemiyoruz”, “Ne NATO, ne de Putin“ sloganları ile Rusya Ukraya savaşının müzakerelerle bitirilmesi istemi damgasını vurdu.
Berlin
Başkent Berlin’de “Savaşı değil, barışı kazanalım” sloganıyla düzenlenen “Paskalya Yürüyüşü” için binlerce kişi Mitte semtinde Elise-und-Otto-Hampel Meydanında toplandı.
Ardından yürüyüşe geçen göstericiler, üzerinde “Barışı isteyenin müzakere yapması lazım”, “Bu bizim savaşımız değil-Savaşı istemiyoruz”, “Ne NATO, ne de Putin”, “Barış şimdi”, Silahsız bir şekilde barışı başaralım” ve “Savaşı durdurun” yazan pankart ve dövizler taşıdı.
Yürüyüşte yapılan konuşmalarda Ukrayna’da barışın sağlanması gerektiğine vurgu yapılarak, Alman hükümetine Ukrayna’ya daha fazla silah verilmemesi ve Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması için diplomatik çaba sergilenmesi çağrısında bulunuldu.
Leipzig kentinde de 300 kişinin katıldığı Paskalya Yürüyüşünde Ukrayna ile Rusya arasında ateşkes sağlanması istendi. Aşağı Saksonya’nın farklı kentlerinde ve Bremen’de düzenlenen yürüyüşlerde de binlerce kişi Ukrayna’daki savaşın bitirilmesi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunun diplomatik yollarla çözülmesini talep etti.
Hessen eyaletinde bulunan Kassel’de 1500 kişi, Stuttgart’ta 3 binden fazla savaş karşıtının katıldığı yürüyüşlerde Almanca, Rusça, İngilizce, Ukraynaca “Savaşa Hayır” pankartı açıldı. Yapılan konuşmalarda savaşın bitmesi için taraflar müzakereye çağrıldı. Eylemde ayrıca nükleer silah tehlikesine karşı da mesajlar verildi.
Savaşa Hayır çığlığı
Münih’te Marienplatz’da yapılan miting ve ardından yapılan yürüyüşte ise “Ateş etme yerine müzakere”, “Silahlanma yerine silahsızlanma” dövizleri ve “Savaşa hayır” pankartları açıldı. Münih’teki eyleme de 1500 kişi katıldı.
Mannheim’de 300, Ulm’da 500, Bielefel’de ise 750 kişi katıldığı barış gösterileri düzenledi.
NRW Eyaleti Düsseldorf’ta toplandı
Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki geleneksel Paskalya yürüyüşü ise Duisburg’dan başladı. Göstericiler daha sonra eyalet başkenti Düsseldorf’a doğru harekete geçtiler. Köln’de de Heumark’ta yapılan gösterinin ardından eylemciler trenlerle Düsseldorf’a gitti. Burada yapılan gösteride savaşa ve silahlanmaya karşı konuşmalar yapıldı. Eylemi Alman Sendikalar Birliği (DGB) organize etti.
Eylemler yarın Essen ve Bochum, pazartesi günü ise Dortmund’da devam edecek.