DÜNYAManşet

“Ya ölülerimizi saymaya devam edeceğiz ya da barbarlığın önüne geçeceğiz“

Dün Yunanistan’ın bütün şehirleri ve adalarında kutlanan 1 Mayıs’ın parolası bütün dünya işçi ve emekçilerini kesiyordu.

“Ya ölülerimizi saymaya ve barbarlığı devam ettiren sisteme boyun eğmeye devam edeceğiz ya da örgütlü mücadeleyi seçerek baskının, sömürünün ve barbarlığın önüne geçeceğiz. Ya hayatımızı seçeceğiz ya onların kârlarını”

Diller sloganlar ayrı olsada, dünya çapında; işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta hakları ve talepleri, enflasyon artışlarına tepkileri dillendirip, insanca yaşanacak ücret talep ettiler. Anlaşmaya yanaşmayan patronlara grev denilerek son uyarılar yapıldı.

1 Mayıs Yunanistan’ın bütün kentlerinde ve adalarda kitlesel olarak kutlandı.

Başkent Atina’da üç ayrı miting yapıldı. Propilya Meydanı’nda sol parti ve örgütler ile bazı sendika şubeleri; Klatmanos Meydanı’nda Yunanistan işçi sendikaları ve kamu emekçileri sendikaları konfederasyonları ve Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’nda Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) mitingler gerçekleştirdi.

Gösterilerin hemen hepsinde, atılan sloganlarda; ücretlerin artırılması, sosyal güvencenin sağlanması, enerji, eğitim ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması, işsizliğin önüne geçilmesi talepleri öne çıktı.

Meclis önünde yapılan konuşmada, “Toplu sözleşmeyi bütünüyle ortadan kaldırmayı, sağlık, eğitim enerji gibi toplumsal hizmetleri ticarileştirerek büyük kâr sektörleri durumuna getirmeyi ve ülkemizi emperyalist savaşlara peşkeş çekmeyi planlıyorlar. Ya ölülerimizi saymaya ve barbarlığı devam ettiren sisteme boyun eğmeye devam edeceğiz ya da örgütlü mücadeleyi seçerek baskının, sömürünün ve barbarlığın önüne geçeceğiz. Ya hayatımızı seçeceğiz ya onların kârlarını. Kapitalist sistemin azami kâr hırsı emekçilerin ve tüm halkların azgınca sömürülmesinin temel nedeni ve sorumlusudur” denildi.

İngiltere

İngiltere’de bu yıl 1 Mayıs’ta milyonlarca işçinin ücret artışı talebi öne çıktı. 300 bin hemşirenin sağlık grevi 1 Mayıs’a damgasını vurdu.

Başta Londra olmak üzere birçok şehirde sağlık emekçilerine hastaneler önünde toplandı. Eylemlerde, 2 Mayıs’ta 450 bin öğretmenin yapacağı greve destek çağrıları yapıldı.

Fransa’da 300 ayrı noktada 1 Mayıs gösterileri vardı.

Fransa’nın 300 ayrı noktasında yüz binlerce kişi 1 Mayıs miting ve yürüyüşlerine katıldı. Gösterilere mezarda emeklilik yasasına karşı süren mücadele damgasını vurdu.

Sendikalar ve öğrencilerin katılımı yoğundu. Yaklaşım yarım milyon kişinin yürüdüğü başkent Paris’te ise polis yürüyüşe daha başında saldırdı, en az 30 kişi gözaltına alındı. Göz yaşartıcı gaz kullanan polislere gençler havai fişeklerle karşılık verdi.

Grevler nedeniyle Paris’in yanı sıra Bordeaux, Marseille, Lyon, Toulouse gibi birçok şehirde havalimanı trafiğinde yüzde 25 ile 33’e varan oranlarda uçuş iptalleri oldu. Strasbourg, Toulouse, Lyon, Nantes, Mulhouse, Nice, Lille gibi 54 şehirde ise toplu taşıma çalışmadı.

İran: “Zincirleri birlikte kıracağız“

İran’da 1 Mayıs’a doğru birçok kişi tutuklandı, 20 sendika ve kurum 1 Mayıs için ortak bildirge yayınlayarak mücadele çağrısında bulundu; “Zincirleri birlikte kıracağız” denildi.

1 Mayıs’a bir hafta kala hakları için 84 fabrika ve işyeri greve girdi, ücretlerine yüzde 79 zam talebinde bulundu. Fabrikalarda grevler devam ederken 1 Mayıs öğretmenler, emekli işçiler tarafından da kitlesel kutlandı.

Şuş ilinde bulunan Yedi Tepe Şeker Fabrikası işçileri, farklı illerden petrol ve petrokimya işçileri fabrikalarda eylem yaptı. Yedi Tepe’de güvenlik işçileri darp etti. Qeşm Petrokimya işçileri 1 Mayıs videosu yayınlayarak “Tek kurtuluşumuz birleşmemiz” dedi, fabrikalarında 1 Mayıs kutladı.

Ahvaz, Şuş, Kerman ve Kirmanşah ilinde emekli işçiler 1 Mayıs nedeniyle bir araya geldi, “Haklarımızı mecliste değil sokakta arıyoruz” sloganıyla yürüyüş yaptı. İran’ın Senendec ilinde Senendec Kadın Hakları Grubu’ndan kadınlar işçileri ziyaret ederek 1 Mayıs bildirisi dağıttı.

İspanya

İspanya’nın dört bir yanında 70’ten fazla 1 Mayıs gösterisi düzenlenirken ücretlerin artırılması temel talebi slogan ve dövizlere yansıdı. Ülkenin büyük sendikaları UGT ve CCOO bu yıl açıklamalarında “Ücretleri arttır, fiyatları düşür, kârları paylaş” sloganı altında, “aşırı şirket kârlarına” işaret etti. İki sendikanın da liderleri işveren sendikasını 1 Mayıs’ta ücret anlaşmasına varmaya çağırdı, aksi takdirde grevler olacağı konusunda uyardı.

Bulgaristan

Bulgaristan’da Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Sofya’da bir araya geldi. “Fiyatlar artıyor, gelirler artmıyor”, “temel iş-insana yakışır ücret” talepleri öne çıktı.

Endonezya

Asya’nın da birçok ülkesinde kitlesel gösteriler vardı. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bir araya gelen işçiler, işçilerin temel haklarını etkileyen torba yasanın ve istihdam yaratma yasasının iptali talebiyle parlamento binası yakınında yürüyüş düzenlendi.

Japonya

Japonya’nın başkenti Tokyo’da işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarının genişletilmesi, insan hakları ve temel işçi haklarının tesisi, demokrasinin geliştirilmesi ve kalıcı barış talebini öne çıkardı.

Bangladeş

Bangladeş’in başkenti Dakka’da çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşları üyelerinin katılımıyla gösteri düzenlendi. Tekstil cehennemi olarak bilinen Bangladeş’te kadın işçilerin kitleselliği dikkat çekti.

Filipinler

Filipinler’in başkenti Manila’da 1 Mayıs dolayısıyla bir araya işçi ve emekçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için, ücret ayrımcılığına karşı yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.’ın ABD Başkanı Joe Biden ile ABD-Filipinler ittifakı, ekonomik iş birliği ve halklar arası ilişkiler konulu görüşmesi de protesto edildi.

Güney Kore

Güney Kore’nin başkenti Seul’de, 1 Mayıs dolayısıyla Gwanghwamun Meydanı’nda bir araya gelen Kore Sendikaları üyeleri, Yoon Suk-yeol hükümeti tarafından yürütülen işçi haklarına karşı düzenlemelere, oldukça kitlesel bir yürüyüşle yanıt verdi.

Almanya

Almanya’da 1 Mayıs’ta “Kesintisiz Dayanışma” sloganıyla yaklaşık 400 noktada düzenlenen miting ve yürüyüşlere 290 bin kişi katıldı. Eylemlerde hayat pahalılığına ve Ukrayna’daki savaşa dikkat çekildi.

Daha fazlası

İlgili

Ayrıca bak..

Close
Close