Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 şiddetindeki depremin yarattığı büyük yıkımın ilk bütünlüklü bilançosu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından açıklandı.
Bu bilanço henüz fotoğrafın bir bölümü, tümüne ulaşmaksa zaman alacak gibi görülüyor. Oktay’ın açıkladığı rakamlara göre toplamda 284 vatandaş hayatını kaybetti ve 2 binden fazla yaralı var.
Sadece bir depremin değil hemen ardından Antep’te 6,4 ve 6,5 şiddetinde iki depremin daha yaşandığı, 66 artçı sarsıntının meydana geldiği bu büyük “felaket” de bir rant-talan-yolsuzluk sistemi olup halkın hayatına kasteden kapitalizm gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.
Halkın evleri başına yıkılırken sözümona daha güvenli olması gereken okullar, hastaneler, otoyollar, havalimanları, yurtlar, hastaneler de önceki depremlere olduğu gibi enkaza dönüştü. Bu binalar henüz sayısını bilemediğimiz çok sayıda insana mezar oldu.
Birçok yerden yardım ve kurtarma çalışmalarındaki aksaklıklara dair bilgiler geliyor. Halk enkazı kendi olanaklarıyla kaldırmaya, altında kalanları kurtarmaya çalışıyor. Kar yağışının olduğu, havanın buz kestiği bu koşullarda sokakta kalan binlerce emekçiyse ne yapacağını bilemez halde bekliyor. Bu yaraların ancak dayanışmayla sarılabileceğini, devlet olanaklarının da ancak örgütlü hareket etmekle seferber edilebileceğini gösterircesine…
Bir deprem üssü olan Türkiye ve Kürdistan’a dair sayısız uyarıya, bilimsel yönlendirmeye rağmen bırakalım kentlerdeki yapılaşmanın denetlenmesini, her an yaşanabilecek bir depreme ilişkin hazırlıkta bile ciddi bir boş vermişlik olduğu hemen göze çarpıyor. Bu böyleyken devletin her zaman olduğu gibi yaptığı ilk iş gerçekleri teşhir edenleri avlamak oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü depremle ilgili sosyal medyada ‘korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunan’ 13 hesap yöneticisi tespit edildiğini duyurdu!
Depremin henüz ilk eldeki bilançosu bile korkun. Oktay’ın açıkladığı o bilanço şöyle:
Toplamda 284 vatandaş hayatını kaybetti ve 2 binden fazla yaralı var.
Maraş’ta 70 kişi hayatını kaybetti 200 kişi yaralı
Hatay’da 4 kişi hayatını kaybetti
Adıyaman’da 13 kişi hayatını kaybetti 22 yaralı var
Urfa’da 18 kişi hayatını kaybetti. 200 kişi yaralı
Malatya’da ise 47 kişi hayatını kaybederken 550 kişi yaralı
Antep’te 80 kişi hayatını kaybetti. 600 kişi yaralandı
Kilis’te 8 kişi hayatını kaybetti
Adana’da 10 kişi hayatını kaybetti
10 ilde yıkım
Deprem; Maraş, Urfa, Antep, Amed, Adıyaman, Hatay, Adana, Malatya, Kilis, Osmaniye kentlerinde yıkıma neden oldu.
Çok sayıda insan halen yıkılan binaların altında yardım beliyor.
Alınteri Gazetesi