İŞÇİ SINIFIManşet
Sonuna kadar davamızın peşindeyiz!
Borbet Solingen’de 600 işçi fabrika daha fazla kâr yapsın diye kapının önüne konuldu. İşçiler ise 26 Aralık’tan bu yana direnişteler. İşçilerin ücretlerini yüzde 25 oranında düşürmek isteyen patronlar diğer taraftan “iflas edeceğiz” diyerek 40-50 kiralık işçiyi işe aldılar.
Almanya’nın en büyük jant üreticisi Borbet’in Solingen’deki fabrikasında Aralık başından beri ciddi bir panik hakim. Son 3-4 yıldır vardiya sistemi, işçi ücretleri, toplu iş sözleşmesi ve işyeri temsilciliği konusunda işçiler üzerinde bir korku salmaya çalıştı. Borbet yönetimi mahkemeye başvurarak Borbet Solingen GmbH için 3 ay sürecek bir “Schutzschirm verfahren” (Koruma şemşiyesi) kararı aldırdı. Yani Borbet Solingen’de önümüzdeki Mart ayına kadar adeta ‘olağanüstü hal’ ilan edildi! Bu karar 650 işçiyi bağlayacak.
Borbet patronları ve onlarla uzlaşma içinde olan bazı işyeri temsilcileri, işçiler arasında panik, korku ve çaresizlik yaratmak için, “artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, batmamak için her şeye razı olacaksınız, başka çareniz yok” gibi mesajlar eşliğinde işçileri çaresizleştirmeye ve yıldırmaya gayret ediyorlar.
Borbet’te örgütlü IG Metall sendikası ise bu duruma tepki göstererek koruma şemsiyesi’nin işçi haklarını ayaklar altına almak için kullanılamayacağına ve işverenin keyfince tek taraflı kararlar alamayacağına dikkat çekiyor. Ve patrondan, bir an önce bu 3 aylık sürede hangi adımları atacağına ilişkin planını açıklamasını talep ediyor.
Borbet Solingen’de neler oldu?
Basından aldığımız bilgiye göre, aile şirketi olan Borbet Grup, Almanya, Avusturya ve Güney Afrika’da aralarında BMW, Porsche, Mercedes gibi otomobil devlerinin de olduğu şirketlere jant üretiyor. 2015’ten itibaren büyüyen şirket uluslararası pazarda da önemli mesafe kaydetti. Borbet Stiftung’a bağlı olan ve şirketler olarak faaliyet gösteren grupta Borbet Solingen GmbH en kaliteli jantları üreten ve en kârlı fabrikaların başında geliyordu. Diğer hiçbir fabrikasında sendika ile masaya oturmayan Borbet yönetiminin, IG Metall ile işyeri sözleşmesi yaptığı tek fabrika da yine Borbet Solingen’di. En kaliteli jantların üretildiği fabrikada üretim standartları, işçilerin verimliliği ve sendikal mücadele, buradaki işçi ücretlerine de haliyle yansıyor ve Borbet Solingen’de işçi ücretleri grubun diğer fabrikalarından bu yönüyle de farklılaşıyor.
2017-2018-2019 yıllarında milyonlarca euro kâr bilançosu açıklayan Borbet Solingen’de iflasın eşiğine nasıl gelindiği tam bir muamma. 2020’de otomobil üretiminde ‘çip krizine’ bağlı yaşanan daralma nedeniyle Borbet grubun da üretimi frenlenirken, asıl tartışma oldukça kârlı bir işletme olan Borbet Solingen’de işçi ücretlerinin diğer fabrikalardaki standarta çekilmek istenmesi. Böylece Borbet Solingen’den daha da fazla kâr elde etmek isteyen yönetim, işçilerin aldığı ücretin çok aşırı olduğunu ileri sürüyor ve ‘hak edilmemiş bu ayrıcalığı’ ortadan kaldırmak istiyor.
Bu amaçla 2021 yılı başında patron, “Borbet 2025” adıyla sendika ve BR’ye bir yeniden yapılanma planı sundu. Buna göre; vardiya sistemi artırılacak, ücretler ayda yaklaşık bin euro düşürülecek, önemli sayıda işçi çıkarılacaktı. Eski müdür R. Hörsten tarafından yürütülen bu planın Haziran 2021’de sonuçlanması öngörülüyordu. Planla işveren Solingen fabrikasından yıllık 13 ila 15 milyon euro fazladan kâr sağlamayı hedefliyordu.
Sunulan plana sendika karşı çıksa da, belli yönleriyle müzakere edilebilir bularak geçtiğimiz sonbahara kadar çeşitli görüşmelerde bulundu. BR ise plan karşısında ikiye bölündü. Çoğunluğu elinde bulunduran patron yanlısı grup patronun isteklerini kabul etti. BR içindeki muhalif üyeler ise, planın kazanılmış hakları gasp etmek demek olduğunu, hiçbir işten atmanın kabul edilemeyeceğini açıkladılar.
Sunulan planın gerek oluşan tepkiler gerekse de hukuksal engeller yüzünden hayat bulmayacağını gören Borbet yönetimi, Eylül’de, Solingen işletmesine özel bir yönetici ekip atadı. İflaslar konusunda uzmanlığıyla tanınan Winfried End işletme müdürü oldu ve mahkemeye başvurularak aralık 2021-Şubat 2022 arası 3 aylık bir dönem için “Schutzschirm verfahren” kararı aldırıldı.
Koruma şemsiyesi nedir?
Mahkeme kararıyla üç aylık bir dönemi kapsayan “Schutzschirm verfahren” mahkeme tarafından onanmış bir yönetim ekibinin özel tedbirlerle fabrikayı işletmesidir. Bu süreç bir iflas başvurusu ve iflas yönetimi değildir. Bu 3 ayın sonunda, borç-alacak ve üretim performansı açısından fabrikanın geldiği durum değerlendirilecek ve işletme ya iflas sürecine girecek ya da olağan işleyişine devam edecek.
‘İflastan korunmak’ için fabrikayı yeniden organize etmeyi içeren bu süreçte üretim ve ticari faaliyetler devam edecek ve 3 aylık sürede işletme yönetiminin alacağı kararlar mahkemece atanmış bir heyetin gözetiminde alınacak