Köln’de 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Mücadele Gününde eylem Mülheim Wiener Platz’daydı.
Kadınlar savaşa, faşizme, ırkçılığa, şiddete karşı mottosuyla Kadın Gözüyle, Fraunen Kollektiv, Zora, Yeni Kadın, MLPD, SKB, YS, PİA, Komala, FKO, KF, RJ tarafından organize edilen eylem hazırlıkları aylar öncesinden başladı. Çalışmalarda binlerce el ilanı dağıtıldı, afişler yapıldı.
Bu gün yapılacak miting ve yürüyüşten bir kaç saat öncede alanda stand açılarak el ilanları dağıtılmaya, sesli ajitasyona devam edildi. Miting saat 18:00’de başladı. Konuşmalar kadın örgütleri arasında paylaşılmıştı. Wiener Platz’da; Courage, PİA, Komala yaptıkları konuşmalarda savaş ve kadın temasını öne çıkardılar.
Courage: “Evet, tüm çevresel başarılar ve insan hayatları savaşla sonuçlanacaktır. Dünya çapında milyonlarca kadın bu faşist tehlikeyle mücadele etmeye kararlıdır. Bugün birçok ülkede sokaklardayız, Mağdur olmak istemiyoruz. Doğayla birlikte içinde insanlığın refahının temel ilkemiz olmasına siz de dahil olabilirsiniz, Bu yüzden sosyalizme ileri diyorum.“ denildi.
Komala: Kapitalizmin küresel krizi ve ekonomik dil programlarının uygulanması bağlamında bilgi, büyük kapitalist ülkelerde hegemonya rekabeti yoğunlaştı. Bu rekabet bir yandan istikrarsızlıkla, bir yandan da güvensizliğin Filistin’den İran Afganistan’a yayılmasıyla devam ediyor. İslami Şeriat’tan patriyarka hazinesinde hangi isimde olursa olsun, kadınlara ve LGBTQ topluluğuna yönelik bu anti demokratik ve sınırsız şiddeti kabul etmeyeceğiz.
Latin Amerikalı kadınlar 1981 yılında esaret ve baskıya karşı mücadeleleri ve kurtuluş niyetleri konusunda uyarıda bulunurken, 25 Kasım’ı İran’da kadına karşı mücadeleden önceki uluslararası gün olarak ilan ederken, dünyanın bir başka köşesindeki kadınlar, eşi benzeri görülmemiş örneklerle gelmiş olmalı. Cesaret, kadınlar dünyadaki tüm ilerici erkek ve kadınların hayranlığını kazanan devrimci bir hareketi doğurrdu. Sadece İran’da değil, dünyadaki ilerici hareketler ve iklim hareketleriyle birleşmeye çalışan bu hareketin radikal bir parçası mısınız? Çünkü bu, İslami rejimin egemenliğini kovacak tek devrimdir. Kadınlar kapitalistlerin bitmek tükenmek bilmeyen savaşlarına ve kapitalist sistemine karşı mücadele etmesini engellemesine, milyonlarca kadının baskılara karşı sokağa çıkması için bu günü büyük bir çabayla yapmalıyız. İran’dan en ücra köşelere dek dünyanın her yerindeki işçi sınıfının enternasyonal dayanışmasına ihtiyacımız var ve devrime daha yüksek sesle seslendirmemiz, enternasyonal dayanışmayı yaşamamız gerekiyor“ denildi.
Ardından başlayan yürüyüşte sık sık; “Kadın, Yaşam, Özgürlük“, „Jin, Jiyan, Azadi“, „Yaşasın Enternasyonal Dayanışma“, “Kadınlar Enternasyonal olarak Faşizme ve Kapitale karşı mücadele ediyor“ sloganları atıldı.
Türk ve Kürt esnafın yoğun olduğu yerlerden geçerken Türkçe konuşmalar yapıldı. Kadın Gözüyle adına burada yapılan savaş ve kadın içerikli konuşmada „Emperyalist kapitalistlerin bir kendi savaşları var bir de kadınlara karşı savaşları. Filistin’de, Kürdistan’da, Ukrayna’da kadınlar savaş esiri muamelesi görüyorlar. Biz özgürlüğümüz, bedenlerimiz, haklarımız için, Rosa’nın da dediği gibi barbarlık içinde yok olmayacak, hep alanlarda olacağız“ denildi.
Katılımın az olmasına rağmen coşkulu, canlı geçen eylem; semt içinde yapılan yürüyüş ve Couraga Kadın Korosu’nun kadın marşı ile sonlandırıldı.