İŞÇİ SINIFIManşet

Köln: Ford önünde bildiri dağıtımı

Almanya’nın Köln kentinde binlerce işçinin çalıştığı Ford fabrikasında, pandemi, kriz ve işçilere yönelik saldırılara dair bildiri dağıtımı yapıldı

Almanya’nın Köln kentinde binlerce işçinin çalıştığı Ford fabrikasında, pandemi, kriz ve işçilere yönelik saldırılara dair Yaşanacak Dünya imzalı bildiri dağıtımı yapıldı.

İkinci kez yapılan dağıtımda, vardiya değişimi sırasında içeri giren-çıkan işçilerin hemen hepsinin bildiriyi eline alması ve bildirilerin kısa sürede tükenmesi dikkat çekiciydi.

Almancasının ve Türkçesinin yer aldığı bildiride şöyle denildi:

Pandemi değil kapitalizm öldürür!

Pandemi ile birlikte toplumsal yaşamın bir çok alanında farklılaşmalar başladı. Korku, gelecek kaygısı, yoksullaşma, şiddet…Fakat değişmeyen şey patronların kar hırsı… Patronlar “işçi sağlığını düşünüyoruz, önlemler alıyoruz” palavraları eşliğinde üretimi devam ettirdiler. Kaotik halleri de beraberinde getiren kimi kısmi önlemler alınsa da işçiler çalışmaya koşuldu. Maske, mesafe, dezenfektan ya da yerlere çizgilerin çizilmesi gibi yetersiz önlemler alınırken kapitalist üretimin çarkları hızlı dönmeye devam etti.

Ford işçileri olarak sizler daha iyi biliyorsunuz; işe giderken sadece ateş ölçülüyor. Kimin hasta olup olmadığı ise bilinmiyor, çünkü gizli tutuluyor. “Vardiyalar arasında, temasları azaltacak şekilde zaman mesafesi konacak” dendi buna hiç uyulmadı. Molalarda ise mesafeye pek dikkat edilemiyor ve temaslar oluyor.

Öte yandan, pandemi öncesinde gündemde olan işten atmalar arttı. Covid bahane olarak kullanıldı ve “fabrika kapandı kapanacak” yaygarası eşliğinde hemen her işçi bireysel kurtuluşun peşine düştü. “Ford kapanırsa Sosyal Plan devreye girer” söylentileri yayıldı. “Sosyal plana düşmeden tazminatlarınızı alın gidin ya da emekli olun” şeklinde işçiler üzerinde baskı kuruldu.

İlk dönemin kaosu geçtikten sonra, kısa çalışmalar, Ford fabrikasının kapatılma tehdidinin yapıldığı ortamda 55 yaş üstü bir çok işçi emekliliği kabul etti. İşçilerin, telaş içinde bireysel kurtuluşun peşine düştüğü bu kaos ortamı patronların işine geldi.

Patronlar, Covid salgınında milyarlarca devlet desteği yetmezmiş gibi bir de TİS görüşmelerini bu yıl için sıfır zamla kapatmaya yöneldiler ve görüşmeleri 31 Ocak 2021’e bıraktılar. Şimdi her Ford işçisi düşünmeli; “Çok olan ve üreten biziz, ama kazanan patronlar oluyor. Bizler kendi telaşımıza düşmüşken onlar karlarına kar katıyorlar. Bunu değiştirebiliriz. O halde nasıl yapmalı?”

Pandemi bahanesiyle elinizden alınan hakları tekrar kazanmak, alınterinizle hakettiklerinizi çoğaltmak için birlikte davranmalısınız. Önümüzde TİS süreci var. Taleplerinize hep birlikte sahip çıkmanın vaktidir. Patronlara karşı tek ses olup haykırmanın vaktidir:

Ücretlerde bir kesinti olmadan haftada 30 saatlik çalışma! Bir kriz varsa, bu, krizi de fırsata çeviren kapitalistlerin krizidir! Faturasını biz değil kapitalistler ödesin! Pandemi döneminde bizim hayatlarımız üzerinden karlarınızı katlamanıza izin vermeyeceğiz! Ford işçisi kendi öz gücüne ve birbirine güvenip harekete geçmeli. Çok geç olmadan…

Korona bir virüs, kapitalizm öldüren bir salgındır!

Daha fazlası

İlgili

Close