Manşet

Almanya’da öğretmenler sokaktaydı

NRW eyaleti olarak Köln kentinde yapılan “Eğitimde değişim şimdi!” yürüyüşüne binler katıldı

Almanya’nın bir çok kentinde bugün “Eğitimde değişim şimdi!” başlığı altında, daha iyi eğitim koşullarının yaratılması talebiyle eylemler yapıldı. “Okul başka olmalı”, “Gelecek için Öğretmenler” ve “ARGE-SEB” veli derneği tarafından eğitimde yaşanan sorunları ve acil talepleri ifade eden “Bildungswende Jetz – Eğitimde değişim şimdi” çağrısı üzerinden Almanya genelinde sokağa çıkıldı.

Köln Heumarkt’a eylem saat13:00’da başladı. NRW eyaleti olarak organize edilen eyleme yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Göçmen kurumların katılımı hemen hemen yok gibiydi. Şehir merkezi boyunca süren yürüyüşün ardından yeniden Heumarkt alanına gelindi, burada 2 saat süren miting gerçekleştirildi. Konuşmalar ve canlı müzik perfprmansının ardından miting bitirildi.

Kürsüde yapılan konuşmalarda, Alman Hükümeti’nin Ekim ayında yapacağı bütçe görüşmelerine eğitime daha fazla bütçe ayrılması, enflasyon karşısında erimiş durumda olan maaşların yeterli seviyeye çıkarılması gerektiği belirtildi. “Okulların bakımı yapılmıyor. Öğrencilere ekonomik destek verilmediği için çocuklarımız mezun olmadan okuldan ayrılıyorlar. Mezun olanlar ise başka ülkelere gidiyor. Almanya’da çok fazla öğretmen açığı var. Çünkü Almanya’da gençlerimiz aldıkları ücretlerle geçinemiyorlar. Diğer taraftan, Ukrayna savaşı için silahlara ayrılan bütçe 100 milyar euro iken eğitime ayrılan bütçe 85,5 milyar eurodur…” denildi.

Gazetemize konuşan eylemcilerin sözlerinden bir kaçı şöyle:

Ben Angelika Längviel. Köln’de gösteri ve miting düzenleyenlerin üyesiyim. Biz şu anda ”Eğitimde Değişim” platformundayım. Bizler bu eylemi zorunlu olarak organize ettik. Çünkü şu anki eğitim felaketinde her yerde, örneğin anaokullarında çok az öğretmenimiz var, bir çok anaokulu artık uzun süre açılamıyor. İlkokullarda çok az yerimiz, çok az öğretmenimiz var. Orta dereceli okullarda da durum benzer. İnanılmaz derecede harap binalar var ve birçok öğrenci yeterince desteklenmediği için okuldan mezun olamıyor.

Ben Henning Frei. Bugün eyleme çocuklarımızın geleceği için katıldım. Eğitim politikasında bir değişim ve dönüşümün kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum. Ve eğitim için 100 milyar euro talebinin tamamen meşru olduğunu düşünüyorum.”

Alttaki videoda eylemcinin söylediğini bir çok kişi paylaşıyordu: “Köln’deki gösteriye geldim çünkü eğitime ve dolayısıyla çocuklarımızın geleceğine çok az para harcadığımızı ve çocuklarımız olmadan geleceğimizin de olmayacağını düşünüyorum.”

 

Daha fazlası

İlgili

Close