Son 6 ayda peş peşe 2 savaş gemisinin Güney Çin Denizi’nde “seyrüsefere” gönderilmesi, Alman devletinin savaş kışkırtıcı yüzünü bir kez daha gösterdi
Savaş kışkırtıcı tutumda vites büyüten Alman devleti, bilindiği gibi, Güney Çin Denizi’nde “seyrüsefer” yapmak üzere 2 savaş gemisini Hint-Pasifik bölgesine gönderdi. Şimdi orada bulunan savaş gemilerinin bu “sefer” sırasında Tayvan Boğazı’ndan geçip geçmeyeceği sorusu, Çin ile gerilimi büyütecek cevapları içeriyor.
“Junge Welt” te yer alan habere göre, birkaç gün önce, Alman Tümamiral Axel Schulz, Güney Kore’nin İncheon kentindeki liman ziyareti sırasında, daha önce gönderilen “Baden-Württemberg” fırkateyninin uçuş güvertesinde düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, “Özellikle Güneydoğu Asya’dan Avrupa ve Amerika’ya güvenli ve emniyetli deniz yolları, tüm ülkelerimizin müreffeh ekonomisi için ön koşuldur” dedi. Shulz, daha sonra “Görev Gücü”nün (Filipinler) Manila’daki bir sonraki durağına giderken Tayvan Boğazı’nı geçip geçmeyeceği sorusunu, “Gemilerin planlarını bildirmenin operasyonel güvenliği ihlal edeceğini” söyleyerek geçiştirdi.
ABD ve diğer ülkeler, son haftalarda savaş gemilerinin sayısını arttırıken, bu “seyrüsefer” Alman donanmasının 2002’den bu yana yaptığı ilk hamle. Tayvan’a eğitmen olarak gönderilen ABD özel kuvvetlerinin bir kısmı şu anda Tayvan Boğazı’ndaki Penghu Adaları ve Kinmen’e konuşlandırılmış durumda; Kinmen, Çin ana karasından yalnızca iki kilometre uzakta. Afyon Savaşı’ndaki İngiliz filosu veya daha sonra Boxer İsyanı’nın bastırılmasından önceki Alman Donanması gibi Batılı savaş gemileri artık kıyılarında devriye gezerken, Çin’in bunu bir tehdit olarak gördüğü açıktır.
Fırkateyn ve ona eşlik eden ikmal gemisi, çok sayıda askeri tatbikata katılıyor ve Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların “Operasyonel olarak izlenmesinde görev aldığı” söyleniyor, savaş kışkırtıcılığını perdelemek için.
Almanya, geçen ay, “Kuzey Kore ile sıkı bir şekilde güçlendirilmiş sınırın güvenliğini sağlayan ve bir savaş durumunda Güney Kore’yi savunmayı taahhüt eden” ABD öncülüğündeki Birleşmiş Milletler Komutanlığı’na (UNC) katıldı. Kuzey Kore ve Rusya ise bu yıl “karşılıklı savunma taahhüdü” imzaladı.
Almanya’nın Güney Kore Büyükelçisi Georg Schmidt, “Rusya ve Ukrayna’da olanlar doğrudan Güney Kore’yi etkiliyor. Kuzey Kore’de olanlar da doğrudan Almanya’yı etkiliyor.” dedi, emperyalistler arası savaşta hangi pozisyonda olduğunu itiraf edercesine…
Hint-Pasifik’te askeri varlığını güçlendirmek, aynı zamanda, orada bulunan başta İngiltere-ABD olmak üzere Batılı emperyalist güçlere desteğini göstermek isteyen Almanya, Nisan ayında “Baden-Württemberg” fırkateynini, Mayıs ayında da “Frankfurt am Main” ikmal gemisini yola çıkarmıştı.
Almanya’nın bölgede “daha fazla varlık göstermesi” yönelimi
Mayıs ayında, 200 askerin bulunduğu “Frankfurt am Main” savaş gemisini, bizzat Savunma Bakanı Boris Pistorius yolcu etmişti.
Almanya Silahlı Kuvvetleri’nden (Bundeswehr) yapılan açıklamaya göre, gemiler “Aralık ayına kadar Afrika, Avustralya ve Japonya arasındaki bölgede” konuşlanacak.
Savaş gemileri, Avrupa ve Almanya’nın “Ekonomik açıdan en önemli bölgelerden biri olan Hint-Pasifik bölgesinde daha fazla varlık göstermesini” amaçlıyor.
Almanya Silahlı Kuvvetleri, Hint-Pasifik konuşlandırmasını, “Alman donanmasının en önemli projesi” olarak nitelendirmişti.
Almanya, yaklaşık 20 yıl aradan sonra Güney Çin Denizi’ne ilk savaş gemisini 2021’de, bölgedeki diğer Batılı güçlere destek için göndermişti.