16 Nisan’da gerçekleştirilen yürüyüşlerde Ukrayna işgali ve Federal Meclis’in savaş ve silahlanmaya yönelik yeni adımları yüzlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.
Ganime Gülmez
1960 yılından itibaren Almanya’da gelenekselleşen “Paskalya Yürüyüşleri”, bu yıl da ülkenin 110 bölgesinde gerçekleştirildi.
Ukrayna işgali ve Federal Meclis’in savaş ve silahlanma noktasındaki yeni adımları sebebiyle, “Paskalya Pazartesisi” olarak bilinen merkezi yürüyüşlerin neredeyse tamamı 16 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirildi.
Perşembe günü Erfurt, Freiburg, Schweinfurt ve Cuma günü Chemnitz, Bernau, Biberach, Neumünster, Jagel, Jülich, Gronau ve Bruchköbel’e başlatılan sembolik yürüyüşler, Cumartesi günü başta Augsburg, Berlin, Bielefeld, Bremen, Düsseldorf, Gießen, Göttingen, Hannover, Kassel, Kiel, Köln, Leipzig, Lübeck Mainz, Mannheim, München, Münster, Oldenburg, Osnabrück, Saarbrücken, Schwerin, Stuttgart, Ulm, Würzburg olmak üzere 110 bölgede yapıldı. Yürüyüşlere binlerce insan katıldı.
Neonazi yürüyüşleri anti faşist gruplar tarafından engellendi
Anti faşist gruplar, yürüyüş izni alan Neonazi gruplarının önlerine barikat kurarak bu eylemleri engelledi.
Esasta Rheinhessen bölgesinde yürüyüş izni alan Neonaziler, bu eylemlerini başka bölgelerde de gerçekleştirmeye çalıştılar.
Neonaziler’in böylesi bir dönemde ve günde gerçekleştirmek istedikleri yürüyüşlere izin verilmesi öfkeyle kınandı. Neonazi grupların başında olduğu belirlenen kişilerin polislerle çektirdikleri fotoğraflar yayınlanarak polislerle kurdukları dostane ilişkiler teşhir edildi.
Savaşa ve silahlanmaya karşı Barış Ağları, Barış İnisiyatifleri ve Barış Hareketleri, bu yılki Paskalya Yürüyüşü ortak gündem ve taleplerini maddeler halinde kamuoyuna sundu:
“Silah ihracatını tamamen durdurun, Ukrayna halkı için acil ateşkes ve uzun vadeli barış”
“Şubat ayı sonlarından itibaren devam eden Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü işgal savaşının korkunç görüntüleri, özellikle de Bucha’dan gelen son raporlar ve görüntüler gerçekten de tüyler ürpertici. Evet, Rus birlikleri Kuzey Ukrayna’dan çekiliyor ancak geride bırakılan çok sayıda ölü ve harabe bir memleketten başka bir şey değil. Umudumuz, bu eylemlerin sorumlularının bir gün Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde hesap vermek zorunda kalacakları yönündedir. Tabiî bugün, evrensel yargıya dayalı böylesi süreçlerin gelecekte mümkün olabileceği düşüncesiyle Federal Başsavcı’nın Ukrayna için sözde yapısal bir soruşturma başlatması memnuniyetle karşılanmaktadır. Ancak şimdi bizim birçok şehirde gerçekleştirdiğimiz Paskalya Yürüyüşleri’nin odak noktası, Ukrayna halkı için acil bir ateşkes ve uzun vadeli barış talebidir.”
“Yeni F-35 nükleer bombardıman uçaklarının satın alınmasını reddediyoruz!”
Bu yılki Paskalya Yürüyüşleri’nin bir diğer teması, Federal Hükümet tarafından duyurulan Silahlı Kuvvetler’e ait sivil birimlerin dahi kitlesel olarak yeniden silahlandırılması. Bu silahlanma, Ukrayna’daki insanlara yardım etmiyor. Savunmaya ayrılan bütçenin sabitlenerek gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sinden fazlasına yükseltilmesi ve yeniden silahlanma için 100 milyar avroluk özel bir fon oluşturulması kararı, iktidardaki koalisyon hükümeti açısından dahi üzerinde henüz anlaşmaya varılmamış ve aceleci bir güvenlik politikasıdır. Aynı zamanda Şansölye Olaf Scholz, “Dönüm noktası” konuşmasında, Silahlı Kuvvetler için ayrılan, Federal Cumhuriyet tarihindeki en büyük yeniden silahlanma programı olan 100 milyar avroluk özel bir fonu açıkladı.
Son yıllarda, toplumun geniş kesimleri yüksek silah harcamalarına karşı defalarca sesini yükseltti. Özellikle barış hareketi, yeni F-35 nükleer bombardıman uçaklarının satın alınmasını reddetti. Ancak tüm bunlara rağmen Federal Hükümet bu yönlü yeni kararlara imza atmaktan vazgeçmedi.
Barış Hareketleri tarafından hazırlanan, Almanya’nın silahlanma noktasındaki yatırım ve kâr artışını belgeleyerek sunan raporun ilk okuması, 29 Nisan tarihinde direk Federal Meclis’te yapılacak.
Nükleer silahlar savaşları engellemez. Nükleer silahlar yasaklansın! Almanya BM Nükleer Silahları Yasaklama Anlaşması’nı imzalasın!
Bu yılki Paskalya Yürüyüşleri’nin bir diğer teması ise nükleer silahsızlanma.
Son haftalarda gözlemlenen ve tekrar güncelleşen nükleer tehditlerle birlikte, Barış Hareketleri Almanya’nın Nükleer Silahları Yasaklama Anlaşması’na katılması talebini acil bir şekilde yineledi. Zaten 60 ülkenin bu yasağı desteklediği ve uluslararası güvenliğe karşı farklı bir yaklaşım sergiledikleri belirtildi.
Yeni nükleer bombardıman uçaklarının satın alınması ve yeni nükleer silahların yerleştirilmesinin, Almanya’da, 30 yılı aşkın süredir gerçekleştirilen en kapsamlı nükleer yeniden silahlanma olacağının altı çizildi. Ek olarak, yeni B61-12 atom bombalarının varlığının, mekânsal olarak sınırlı da olsa bir nükleer savaşın yürütülebileceğinin ve bu bombalarla kazanılmasının hedeflenebileceğinin işareti olduğu belirtildi.
Şimdi nükleer silahlanmaya milyarlarca dolar yatırma kararının ölümcül olduğu, bu yatırımın Koalisyon Hükümeti Anlaşması’nda yer alan “nükleer silahlardan arınmış bir Almanya” hedefini engellediği teşhir edildi. Bunun yerine, nükleer caydırıcılığın riskleri üzerine bir tartışmaya ihtiyaç olduğu vurgulandı.
2022 Paskalya Yürüyüşleri’nin gerçekleştirildiği eyaletler:
Baden-Württemberg: 12 bölge.
Bayern: 17 bölge.
Berlin: 2 bölge.
Brandenburg: 7 bölge.
Bremen: 2 bölge.
Hessen: 16 bölge.
Mecklenburg-Vorpommern: 2 bölge.
Niedersachsen: 15 bölge.
Nordrhein-Westfalen: 19 bölge.
Rheinland-Pfalz: 3 bölge.
Saarland: 2 bölge.
Sachsen: 3 bölge.
Schleswig-Holstein: 5 bölge.
Thüringen: 4 bölge.
(Hamburg, Frankfurt, Marburg ve Nürnberg’te, 17-18 Nisan tarihlerinde de yeniden sembolik yürüyüşler yapılacak.)