DÜNYAManşet

Almanya’da “Dayanışmacı Sonbahar” eylemleri yapılacak

İşçi ve emekçilerle adeta alay eden; “Duş yapmayın silinin, kaloriferleri açmayın kazakla oturun” denmesine emekçilerden yanıt geliyor.

Almanya’da hayat pahalılığı ve enflasyon nedeniyle 6 büyük kentte büyük gösteriler düzenlenecek.

Eylemin çağrısı; Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) ve Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), ATTAC, BUND, Campact, Greenpaece, Der Paritätische, Volkssolidarität ve Finanz Wende tarafından yapıldı.

Taleplerdeki zayıflık ve sınırlılığa rağmen, emekçilerin kendi taleplerini belirlenen çerçeveyi de aşarak dile getirmesi açısından eylemler önem taşıyor. Özellikle ırkçı faşit partilerin hayat pahalılığı bahanesiyle, geniş kesimlerin taleplerine sahip çıkıyor gibi gözükerek bazı kentlerde eylemler düzenlemesi karşısında sendikaların ve kitle örgütlerinin eylemleri anlam kazanıyor.

“Dayanışmacı Sonbahar” (Solidarischer Herbst)

Alman Sendikalar Birliği (DGB), taleplerini sadece “Gerçekten adil – Kriz boyunca dayanışma” başlığı altında internet sitesinde duyurmakla yetindi. Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) ve Bilim ve Eğitim Sendikası (GEW) ise; ATTAC, BUND, Campact, Greenpaece, Der Paritätische, Volkssolidarität ve Finanz Wende gibi örgütlerle birlikte birlikte Almanya’nın 6 büyük kentinde mitingler yapma kararı aldı.

“Dayanışmacı Sonbahar” (Solidarischer Herbst) başlığı altında 22 Ekim cumartesi günü saat 12.00’de düzenlenecek gösteriler Berlin, Düsseldorf, Dresden, Frankfurt, Hannover ve Stuttgart’ta gerçekleştirilecek. Eylemlerin merkezi eski Doğu Almanya Dresden kenti, Baden-Württemberg, Saarland ve Bavyera’dan katılımların merkezinin ise Stuttgart olacağı söyleniyor.

Eylemlerin talepleri

“Dayanışmacı Sonbahar” sloganıyla yapılacak mitinglerinin başlıca talepleri arasında özellikle enflasyon, enerji fiyatları, yüksek kiralar ve hayat pahalılığı karşısında hükümetten en fazla etkilenen kesimlerin desteklenmesi talep ediliyor. Bu temelde şu üç önemli talep öne çıkarılıyor:

1- Acil olarak desteğe ihtiyaç duyan kesimlere hedefli olarak destek verilmeli, kira zamları durdurulmalı, çocuk parası artırılmalı, çalışanlara acil yardım çerçevesine brüt 500 Euroluk ödeme yapılmalı, 9 Euro biletin devamı olarak ucuz bilet uygulaması hayata geçirilmeli ve belediyelerden okul, hastane ve sosyal kurumlara enerji yardımı sağlanmalı.

2- Sürdürülebilir, karşılanabilir bir temel hizmet için genel bir strateji belirlenerek, enerji, ulaşım, beslenme ve barınmanın yanı sıra sosyal ve kültürel katılım herkes için ödenebilir olmalı.

3- Gelecekteki büyük krizlere karşı yatırımlar yapılmalı; yenilenebilir enerjilerin çevre dostu olarak genişletilmesi, kalıcı enerji tasarrufu ve bina yenileme, yerel toplu taşıma gibi iklim dostu altyapının büyük ölçekli genişletilmesi ve yeşil tarımın teşviki desteklenmeli.

Ayrıca çağrıcılar tarafından yapılan açıklamada, pandemi ve kriz döneminde aşırı kâr eden tekellerden fazla vergi alınması da talep ediliyor. Fakat enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ücretlerin artırılmasını ve silahlanma harcamalarından vazgeçilerek bütçenin sosyal alanlara ayrılması taleplerini içermemesi yanında hükümetin izlediği Ukrayna politikasının desteklenmesi gibi ciddi zayıflıklar da taşıyor.

Daha fazlası

İlgili

Close