DÜNYAKAPİTALİZM ELEŞTİRİSİManşet

Haribo’nun ‘içindeki’ köle emeği

Haribo’nun ürettiği şekerlemelerin ‘içinde’ Brezilya’da köle gibi çalıştırılan işçilerin emeği var

YAŞANACAK DÜNYA– Kapitalizmin kentlerinde vitrinleri ve rafları süsleyen dünya markalarının üreticisi dev tekellerin bir çoğunda olduğu gibi şekerleme tekeli Haribo’nun ürünlerinin ‘içinde’ de kölelik koşullarında çalıştırılan emekçilerin emeği ve kanı-teri var.

Haribo, şekerlemeleri parlatmak ve yapışkanlığının önüne geçmek için kullandığı ‘carnauba’ (gündelik dilde balmumu denilen) wax’ını Brezilya’nın ormanlık alanlarından tedarik ediyor. Carnauba palmiyelerinden hasatı yapılan bitkisel vax, yoğun bir emekle ağaçların yapraklarından toplanıyor.

Deutche Welle’de yayınlanan belgeselde ifade edildiği üzere, Brezilya’daki Bakanlık yetkililerine dahi “işçilere hayvanlardan daha kötü muamele ediliyor” dedirten koşullarda hasat ediliyor bu hammadde.

Eylül ve Aralık aylarında yılda iki defa olmak üzere, işçiler genelde evlerine dönmelerine izin verilmeden bir ay boyunca, son derece düşük ücretler karşılığında çalışmaya zorlanıyorlar. Barınma koşulları da eski kölelik koşullarını andırıyor. Temiz suya erişim neredeyse yok. Günboyu çalıştırılan işçiler banyo ihtiyaçlarını bile gideremiyorlar.

Öte yandan Haribo, ambalajda kullandığı jelatini de Brezilya’daki domuz çiftliklerinden tedarik ediyor. Bu çiftliklerde yine köle gibi çalıştırılan işçilerin yanı sıra hayvanlar üzerinde de vahşet uygulanıyor. Sözünü ettiğimiz belgeselde kafeslerin içerisinde parçalanmış, öldürülmüş, yaraları hala taze domuzların görüntüleri yer alıyor.

Hayvan derisi ve kemiklerinden elde edilen bir çeşit protein olan jelatini Haribo içte bu domuz çiftliklerinden temin ediyor.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close