İŞÇİ SINIFIManşet
Almanya’da ülke çapında ya da eyaletlerde grevler dinmiyor

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaleti’nde gıda sektörü ve otobüs şoförleri grevdeydi
Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaleti’nde gıda sektörü ve otobüs şoförleri grevdeydi Baden-Württemberg’de bir aydır gıda-parekende sektörü emekçileri ve otobüs şoförleri haklarını alabilmek için toplantı, uyarı grevleri ve mitinglerine devam ediyor.
Süren toplu sözleşme görüşmelerinde hemen her yerde kapitalistlerin açgözlü kâr hırsı sonucu, işçilere sefalet sözleşmesi olarak dayatılmak isteniyor.
17 Mayıs’ta Baden-Württemberg Eyaleti adına yapılan ikinci tur görüşmelerinin de sonuçsuz kalması patronların cüzi rakamlarla masaya oturması üzerine Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) uyarı grevlerine devam kararı aldı. Kadın ve göçmen emekçilerin yoğun çalıştığı bu iki sektörde ücretler son derece düşük.
Sendika otobüs sektöründeki işçiler/şoförler için net 500 Euro ücret artışı, gıda sektöründe ise diğer taleplerin yanı sıra asıl olarak 12 aylık dönem için yüzde 15 ve çıraklar içinde 200 euroluk ücret artışı talep ediyor.
Grev günü
Eyaletin Mannheim, Heidelberg, Heilbronn, Reutlingen, Tubingen, Schwabisch Hall kentlerinde, Kauffland, H&M, IKEA, GALERIA, Primarks, Obi ve Zara çalışanları uyarı grevine katıldılar. Birçok işletmenin kapısı sabah saat 04.00’ten itibaren tutularak grev önlükleri giyildi.
Merkezi eyleme katılmak üzere işçiler sabah saat 07.00’den itibaren sendika binasında toplanmaya başladılar.
Sendika salonunda yapılan toplantıya katılan yüzlerce işçi “Grev, Grev, Grev!” diye tempo tutarak sendika adına konuşanların konuşmalarını kestiler. Saatler ilerledikçe sendika binası önündeki kalabalık arttı.
Martin Gross: “Hep birlik olursak kazanırız”
İşçiler saat 11.00’de şehir merkezinde doğru yürüyüşe geçti. Bin 500 kişinin katıldığı yürüyüş ve miting Schillerplatz’ta sonlandı. Schillerplatz’ta yapılan mitingde kültürel program ve konuşmalar yapıldı.
Ver.di Baden-Württemberg Eyalet Başkanı Martin Gross yaptığı konuşmada, “Farklı dillerimiz ve farklı inançlarımız olsa da bugün en güzel yanımız emek, en güzel sözümüz ise hep birlikte olursak kazanabiliriz. Otobüs şoförleri bizleri her gün işe götürüyor, perakende çalışanları günlük alışverişimizi yapmamızı sağlıyor. Sizlerin değerli çalışması toplumumuzun ve ekonominin belkemiğidir. Her iki sektör işçileri ağır şartlarda, uygunsuz saatlerde ve stresli ortamlarda çalışmakta. İşte bu nedenle, daha güzel iş koşulları ve ücret artışı için grev yapmaktalar. Birlikte daha fazlasını yapabiliriz” dedi.
Fridays for Future Baden-Württemberg adına bir genç mitingte işçilerin haklı mücadelesiyle dayanışma içinde olduklarını belirten bir konuşma yaptı.
Otobüs şoförlerinin yeni görüşmesi 30 Mayıs, perakende-gıda sektörü işçilerinin görüşmesi 17 Haziran’da olacak. Sendika bu süreçte yeni uyarı grevleri için hazırlıklarına devam ettiğini belirtti.