
ABD’de Aralık ayında 140 bin kişi işten çıkarıldı ve bunların tamamı kadın.
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun Aralık ayı iş raporuna göre, işini kaybedenlerin tamamı kadınlardan oluşuyor.
Koronavirüs’ten kaynaklı bir çok işyeri kapanmak zorunda kaldı. Kuaförler, satış mağazaları, diğer küçük işyerleri bir dönem tamamen kapandı. Sonrasında bir kısmı yeniden açıldı ve düşük kapasitede çalıştı, öte yandan hala açılamayan iş yerleri var.
İş kayıpları, daha çok kadınların çalıştığı alanları vurdu. Bundan en çok etkilenenler ise ‘siyah’ ve ‘Latin’. Ulusal Kadın Hukuk Merkezi (NWLC) tarafından yapılan açıklamaya göre, Aralık ayında toplam 156 bin kadın işini kaybederken, 16 bin erkek işe girdi.
NWLC’ye göre, çocuk bakımı ve uzaktan öğrenmenin yükü, babalardan çok yine annelerin üzerine düştü. Bu da bir çok kadının çalışmayı bırakmasına ve kiminin de iş aramasına neden oldu.
Şubat ayından bu yana yaklaşık 2,1 milyon kadın iş gücünden tamamen ayrıldı, yani iş aramıyorlar artık.