DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet

Bangladeş’te işçiler yolu kapattı, polis işçilere ateş açtı

Sefalet ücretlerine ve kölece çalışma koşullarına karşı mücadele eden tekstil işçilerine polis saldırdı; bir işçi katledildi, otuzun üzerinde işçi yaralı

Hazır giyim sektöründe “dünya markaları”na tedarik sağlayan önemli bir üretim yeri olan Bangladeş’te, başkent Dakka’nın çevre mahallelerinden Ashulia’da, işçiler, sefalet ücretlerine ve kölece çalışma koşullarına bir kez daha isyan ederek yolu kapattı. Eyleme saldıran polis, işçilerin üzerine kurşun yağdırarak bir işçiyi katletti. Otuzun üzerinde yaralı işçilerden beşinin durumunun, aldığı kurşun yaralarıyla ağır olduğu bildirildi.

Yerel basının aktardığına göre, bir tekstil fabrikasında patronlarla görüşen işçiler, anlaşmaya varılmayınca, dışarı çıkarak anayolu trafiğe kapattı. Diğer fabrikalardan işçiler de dayanışmak için dışarıya çıkarak onlara katıldı. Patronların çağırması üzerine polis eylem yerine gelerek işçilere saldırdı. Saldırıya direnen işçiler, 3-5 polis arabasını tahrip etti. Polis işçilerin üzerine kurşun yağdırdı.

Ölen işçinin, “Mango Textil”de çalışan 26 yaşındaki işçi Kawsar Ahmed Khan olduğu belirlendi.

Kurşun yarası alan ve durumları ağır olan beş işçinin ön adlarının Habib, Nazmul Hasan, Russell, Nayan ve Obaidul olduğu işçiler tarafından aktarıldı.

İşçiler, olayın öğle saatlerinde Baipail-Abdullahpur yolundaki Tongibari bölgesindeki “Mondol Group” ofisinin önünde gerçekleştiğini söyledi.

“Natural Denims” işçisi Suman, “Sabah fabrikada çalışıyorduk. Mondol Group işçileri fabrikalarının önünde protestoya başladığında, biz de dayanışma göstermek için oraya gittik. Birkaç fabrikadan işçiler de oraya katıldı. O sırada polis copla saldırdı, işçilere ateş etmeye başladı.” dedi.

Dünyanın en büyük hazır-giyim tedarik merkezlerinden biri olan Bangladeş, son haftalarda yaygın işçi protestolarına sahne oluyor.

Geçtiğimiz haftalarda öğrenci protestolarıyla başlayan, işçi ve emekçilerin de katılımıyla büyüyen isyan, “stabil” koşulları yerinden oynattı. Devrilen iktidarın ardından kurulan geçici hükümetin iş başına gelmesiyle, -sokakların görece durulmasıyla birlikte- Bangladeş’teki üretim birimleri faaliyetlerine devam etti, üstelik, hazır giyim sektöründe çalışan işçiler biriken siparişleri yetiştirmek için fazladan mesai yapmaya başladı. Ancak, bazı hazır giyim ve ayakkabı tekelleri, Bangladeşli tekstil patronlarına yeni sipariş vermeyi geçici olarak durdurdu. Bunun ve “insanca yaşamak için” mücadele eden işçilerin gerçekleştirdiği protestoların etkisiyle, onlarca fabrika kapandı. Üretime devam eden fabrikalarda ise, patronlar kölece çalışmayı işçilere dayatmayı sürdürdü.

Daha fazlası

İlgili

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close