İsyanın ardından Bangladeş Yüksek Mahkemesi, kamu hizmetinde atamalar için tartışmalı kota sistemini hafifletti.
Yüksek Mahkeme, daha önceki yüzde 30’luk kota yerine bundan böyle kamu görevlerinin sadece yüzde 3’ünün 1971 bağımsızlık savaşı gazilerinin akrabalarına verilmesine karar verdi.
Pozisyonların yüzde 93’ü için başvuru sahiplerinin performansı tek başına belirleyici olacak. Kalan yüzde 2’lik kısım ise engelliler, etnik azınlıklar ve transseksüeller için ayrılacak.
115 kişi öldürüldü.
Öğrenciler ve polis arasında şiddetli çatışmalar, inatçı ve radikal protestoların üniversite gençliğinden gelmesi tesadüf değil. Bir yönüyle on yıllara dayanan çelişkilerin birikimi, diğer yandan genç nüfusun ağırlıklı bir kesiminin işsizliğin pençesinde olmasından kaynaklı. Yaklaşık 18 milyon Bangladeşli genç iş arıyor. Genç nüfus için de kamu sektöründeki işler, düzenli maaşları ve sosyal haklarıyla, ekonomik fırsatların sınırlı olduğu bir ülkede talep ediliyor.
Geleceksizlik vaad edilen gençliğin, bu yüzden kamuda işe alımlarının liyakate dayalı olarak yapılmasını talep ederken gözüpek, inatçı direnişine ve sert öfkesini sokaklara döktü.
Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken; bunun yüzde 30’u, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsıyor. Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018’de kaldırılmıştı.
Ancak Yüksek Mahkeme’nin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başladı. Bu sistemi ayrımcılık olarak nitelendiren protestocular, bunun Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi’nin ve destekçilerinin çıkarları için yapıldığını söylüyor.
Mahkeme kararından önce Bangladeş’teki şehirlerde askerler devriye geziyordu. Hükümet Pazar ve Pazartesi günlerini resmi tatil ilan etti, yani sadece acil servislerin çalışmasına izin verildi.
Ülkede attırılan kısmi geri adım 115 genç insanın ölümü pahasına geldi.