DÜNYAManşet

Bolivya’da seçimlerin ertelenmesine karşı grev ve protestolar

Bolivya’da Yüksek Seçim Mahkemesi’nin genel seçim tarihini ikinci kez ertelenmesine karşı protestolar yapıldı, süresiz genel grev başlatıldı, barikatlar kuracağız denildi

Yüksek Seçim Kurulu son erteleme kararıyla seçimin 18 Ekim’de yapılacağı kararını duyurmuştu. Erteleme kararı La Paz eyaletine bağlı El Alto kentinde, daha önce Morales’in liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisine (MAS) yakın Bolivya İşçi Merkezinin (COB) öncülüğünde protesto edildi.

COB Yöneticisi Juan Carlos Huarachi, süresiz genel greve başladıklarını belirterek, Yüksek Seçim Kurulu’nun 72 saat içinde genel seçimi erteleme kararını geri almaması durumunda ülkenin çeşitli yerlerinde barikatlar kurulacağını söyledi.

Katılımın yoğun olduğu eylemlerde halk, TSE’ye seçimlerin daha önce kararlaştırıldığı üzere 6 Eylül’de yapılması çağrısında bulundu. Geçici hükümeti “Beceriksiz” olarak niteleyen Huarachi, ülkede salgından çok, geçici hükümetin sorun oluşturduğunu ifade etti.

Bolivya’da krizin kökeni

Dünyanın diğer emperyalist kapitalist ülkelerinde olduğu gibi Bolivya’da yaşanan bütünsel krizin ülkeye özgü sorunlarla harmanlanması sonucu sık sık grev ve gösterilere sahne oluyor. Bolivya’da TSE, iptal edilen 20 Ekim genel seçiminin 3 Mayıs’ta yapılacağını duyurmuş ancak daha sonra salgın nedeniyle 6 Eylül’de yapılmasını uygun görmüştü.

Yeni seçim tarihi 9 Haziran’da Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisinden (ALP) geçmesine rağmen geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez, salgını gerekçe göstererek tasarıyı onaylamamış ve Senatodan seçimlerin öngörülen tarihte düzenlenmesinin halk sağlığını tehlikeye atmayacağına dair bilimsel rapor istemişti.

Bu durum, başta Morales’in liderliğindeki Sosyalizm Hareketi Partisi (MAS) olmak üzere ülkedeki siyasi çevrelerce eleştirilmiş ve “Anez’in, geçici devlet başkanlığını bırakmakması istenmişti.

Bilindiği gibi Bolivya’da 20 Ekim’deki tartışmalı seçimleri ilk turda kazanan sosyal liberal Evo Morales, ordunun çağrısı üzerine istifa etmek zorunda kalmış ve siyasi sığınmacı olarak önce Meksika’ya ardından da Arjantin’e gitmişti.

ALP’nin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez’in devlet başkanlığı görevine getirildiği Bolivya’da, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtlarının günler süren protestolarında 30’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti

Daha fazlası

İlgili

Close