Nijerya’da 3 yüz işçi üç aydır fabrikada kilitli çalıştırılmış; Pakistan’da kan plazmaları karaborsada; Oxford Üniversitesi ile birlikte virüs aşısı üreten AstraZeneca şirketi Güney Afrika ve Brezilya ile anlaştı
Nijerya: Kilit altında çalıştırılan işçiler
Nijerya’da polis bir pirinç işleme fabrikasına yaptığı baskınla, koronavirüs salgını döneminde üç ay binaya kilitlenerek çalışmaya zorlanan 100’den fazla işçiyi kurtardı.
Kuzeydeki Kano kentinde bulunan pirinç işleme fabrikası işçilerinin Mart sonundan beri binadan çıkmalarına izin verilmeden çalıştırıldığı öğrenildi. İşçiler çalışmayı sürdürmeleri için aylık 72 dolar tutarındaki ücretlerine 13 dolar zam vaat edildiğini ve kabul etmeyenlerin işten atılmakla tehdit edildiğini söylediler.
Hint asıllı işverene ait fabrikanın beş yöneticisi gözaltına alındı. BBC’ye konuşan işçiler toplam 300 çalışan olduğunu, kilitli oldukları zaman biriminde uzun çalışmaya zorlandıklarını ve çok az yiyecek verildiğini söyledi. Şubat ayında, sokağa çıkma önlemlerine hazırlık yapmak için çalışma saatlerinin iki katına çıkarıldığı, fakat Mart ayında hükümetin işyerlerinin kapatılması talimatına rağmen işverenin fabrikayı açık bırakma kararı aldığı belirtildi. İşçilerden küçük bir ücret zammı karşılığında çalışmaya devam etmeleri istenmiş, çalışmak istemeyenler ise işten atılmakla tehdit edilmiş. Kalmayı kabul edenlerse fabrikadan çıkmalarına izin verilmeyeceğini o zaman anladıklarını söylüyor.
Bir işçinin, bir insan hakları örgütünü araması üzerine durumdan haberdar olan polis fabrikaya baskın yaparak işçileri kurtardı. Küresel İnsan Hakları ağından Yahaya Kabara BBC’ye, “Gördüğüm şey iç parçalayıcıydı. Şirketin insanları tuttuğu koşullarda hayvanlar yaşayamazdı. Yeterli yiyecek verilmiyor, hasta olanlara ilaç sağlanmıyordu” diye konuştu.
Nijerya’da vakaların yoğunluklu görüldüğü Kano kentinde karantina koşulları devam ederken, halka Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri sınırlı saatler içinde yiyecek alışverişine çıkma izni veriliyor. Ülkede vaka sayısı 20 bine ulaştı.
İngiltere: AstraZeneca ilaç şirketi Brezilya ve Güney Afrika ile anlaştı
The Guardian’da yer alan habere göre, insanlar üzerinde test aşamasına geçen Oxford Üniversitesi ile çalışarak yeni tip koronavirüs aşısı üreten AstraZeneca şirketi Güney Afrika’nın yanı sıra Brezilya ile de anlaşarak deneyleri genişletmeye başladı. Şirket Brezilya’yı virüsün yayılma hızının çok yüksek olması nedeniyle seçti.
Britanya’da hali hazırda 2 bin gönüllü deneğin 10 bine çıkarılacağı, Güney Afrika’da 2 bin denek olduğu ve aynı aşının ABD’de 30 bin gönüllüde deneneceği ve 12 ay boyunca deneklerin gözlemlenerek aşının koronavirüse karşı etki oranının tespit edileceği açıklandı.
Oxford Üniversitesi’nin aşı çalışmasında üçüncü aşamasında olduğu ve virüse karşı daha güçlü antikor üretilmesi için iki doz halinde uygulanabileceği açıklandı. Aşının Ekim ayında dağıtılabileceği öngörülüyor.
Dünya genelinde 135 farklı Covid-19’a karşı aşı geliştirme çalışması sürerken bunlardan 8 çalışma insan üzerindeki denemelere geçti. Virüsün sürekli mutasyona uğramasından kaynaklı muhtemel bir aşının koruyuculuğunun en fazla 6 ile 2 yıl arasında etkisi olabileceği öngörülüyor.
Pakistan: Karaborsaya düşen kan plazması
Salgın nedeniyle sağlık sisteminin ağır yük altında olduğu Pakistan’da doktorlar tedavide kullanılabilen kan plazmasının karaborsaya düştüğünü açıkladı.
Hastalığı geçirmiş kişilerin kanlarında bulunan antikorlar hasta olanlara aktarılıyor. Pakistanlı doktorlar, hasta olanların daha önce hastalığı geçirmiş olanlara ulaşarak para karşılığında özel laboratuvarlarda kan plazmalarını satın aldıklarını, sonrasında kendilerine naklettirdiklerini söylediler. Pakistan Federal soruşturma ajansı karaborsada satılan kan plazmalarıyla ilgili soruşturma açtıklarını açıkladı. Pakistanlı doktorlar verdikleri demeçte, önemli ilaçların eksik olduğunu, yetersiz olan oksijen tüplerinin çalınarak karaborsada satıldığını söyledi.
DSÖ: Oksijen sıkıntısı var
Dünyada korona vakası 9,5 milyonu geçerken DSÖ’den yeni bir açıklama geldi. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, “Bir çok ülkede bu sorun yaşanıyor. Oksijen sıkıntısı baş gösterdi” diyerek ölüm sayısının hızla artacağını öngördü. Her hafta vaka sayısının 1 milyon arttığına dikkat çeken Ghebreyesus, bu hafta sonuna kadar resmi kayıtlarda vaka sayısının 10 Milyonu bulacağını beklediklerini söyledi.
Günde 88 bin olan büyük tüpte oksijen talebine erişilemediğine değinen direktör, “Bir çok ülke oksijen tüpü konusunda sorunlar yaşıyor. Arz talep dengesi değişti. Talep arzı geçti . Oksijen Covid-19 hastalarının solunum yolu hastalıklarına iyi geliyor. Biz 14 bin oksijen tüpü satın aldık ve gelecek hafta bunları 120 ülkeye göndereceğiz. Maddi değeri 100 milyon dolar olan yaklaşık 170 bin oksijen tüpünü gelecek 6 ay içerisinde gönderebileceğiz” açıklaması yaptı.
Guatemala: Ulusal Laboratuvar’da Covid
Latin Amerika’nın yoksul ülkelerinden Guatemala’ın devlet başkanı Giammattei, Ulusal Laboratuvar’da çalışan 240 kişinin Covid-19’a yakalandığını duyurdu.
Koronavirüs testlerini analiz etmek için çalışan 240 personelin virüse yakalandığını, enfeksiyona rağmen laboratuvarda çalışmaların devam edeceğini açıkladı. Devlet Başkanlığı sarayında çalışan 151 kişinin virüs taşıdığını açıklandı.
Guatemala’da 14 bin 540 vaka, 582 ölümlü vaka bulunuyor
Brezilya
Son 24 saatte Brezilya’da bin 185 insan daha virüs kaynaklı yaşamını kaybetti. Böylece ölü sayısı 52 bin 830’a yükseldi. 211 milyon nüfuslu ülkede vaka sayısı bir günde 42 bin 725 artarak 1 milyon 188 bine ulaştı.
Brezilya Coğrafya ve Istatistik Enstitüsü, Mayıs ayında 4,2 milyon kişinin tat, koku kaybı, öksürük ve yüksek ateş gibi covid-19 benzeri semptomlar gösterdiğini açıklamıştı.