Feminist Asylum’un göçmen kadınların hakları ile ilgili topladığı 40 bine yakın imza Avrupa Parlementosu’na teslim edildi.
2021 Kasım ayında Avrupa’daki insan hakları, kadın kurumları, LGBTIQA + lar, göçmen hakları için çalışma yapan kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve sendikalara hazırlanan imza metnini imzalama çağrısı yapılmıştı.
Kadınlar, kız çocukları ve LGBTİQA+ kişilerin iltica etmesindeki özel gerekçelerin tanınması talepleriyle imzaya sunulan dilekçede, özellikle sığınma prosedürlerinin, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti tesbit edemediği vurgulanıyor. Avrupa ve dünya toplumu olarak, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlementosu, Avrupa Konseyi ve Shengen bölgesindeki hükümetlere iletilmek üzere, toplanan imzalar Avrupa Parlamentosu’na teslim edilmeden, yapılan basın açıklamasında;
“İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamak yetmiyor, uygulanması gerekiyor!” denilerek, Avrupa Parlementosu’na harekete geçme çağrısı yapıldı.
Kadın Gözüyle’nin de desteklediği imza metninde; kadınlar, kız çocukları ve LGBTIQA+ kişilerin iltica etmesindeki özel gerekçelerin tanınması talepleriyle imzaya sunulmuştu. Dilekçede özellikle sığınma prosedürlerininin, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti tesbit edemeyeceği vurgulanıyor. İmza metninde ;
1- Kadınlar, kız çocukları ve LGBTIQA+ bireylerin herhangi bir özel sığınma gerekçesinin etkin bir şekilde tanınması yoluyla uluslararası koruma hakkının garanti altına alınması,
2- Kadınlar, kız çocukları ve LGBTIQA+ bireylerin Avrupa ülkelerinde sığınma hakkı verilmesi. Çünkü, Avrupa Komisyonu tarafından 2020’nin Eylül ayında, sunulan göç ve sığınma meselesinin ele alındığı, ‘Avrupa Anlaşma Projesi’ Avrupa’ya erişimi sınırlandırmayı amaçlamaktadır. Kadınlar, kız çocukları ve LGBTIQA+ bireylerin sığınma başvuruları kolaylaştırılıp, yasal yolların açılması gerekiyor,
3- İstanbul Sözleşmesi’nin 60 ve 61. maddelerinin ve insan ticaretine karşı eylem sözleşmesinin 10 ve 16. maddelerinin etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
Bunun için bir Avrupa izleme organının oluşturulmasını içeren, imza dilekçesini, 18 Avrupa ülkesinden 261 kuruluş ve yüzlerce kültürel, sportif, siyasi kişiler destek verdi.
Kadın kurumları,örgütleri ve sendikalar 39.063 imza topladı. Parlementoya imza tesliminden önce yapılan konuşmalarda, göçmen kadınlar yaşadıklarını ve düşüncelerini dile getirdiler.
Akşam saatlerinde ise Avrupa göçmen kadınlar buluşması yapıldı. Göçmen kadınlar geldikleri ülkelerde ve göç yollarında, şu anda göçmen olarak yaşadıkları ülkelerdeki sorunlarını dile getirdiler.