İŞÇİ SINIFIManşet

Fransa’da yüz binler iş bıraktı

Fransız burjuvazisinin klasik stratejisi, saldırı hamlelerini zamana yayarak yasallaştırma bu kez tutmayacak

Fransa bu güne daha tüm iş kollarının katıldığı bir grevle başladı. Macron-Borne hükümetinin emeklilik yaşını 64’e çıkartma önerisi ve iş kollarının zorluklarına göre düzenlenmiş sistemi tamamen terk ederek finans şirketlerinin önünü açma girişimi, 6. defa genel grevle yanıt buldu.

Demiryolu işçilerinden kamyon şoförlerine, öğretmenlerden rafineri işçilerine tüm sektörlerden emekçiler genel greve katılıyor. Fransa işçi ve emekçileri,onların destekçileri bu kez “Fransızca konuşmayı” Fransız burjuvazisine geri adım attırmadan bırakmayacak gibi.

Fransa tekelci burjuvazisi iktidarda hangi parti olursa olsun bu güne dek; büyük direnişler sergileyen, toplumun çeşitli kesimlerinden de ciddi destek alan eylemlere rağmen, sürece yayarak öfkeleri sönümlendirme taktiklerinde başarılı olduğunu var saydı. İşin bir yanı elbette buydu fakat madalyonun öbür yüzünde sınıf ve emekçilerin deneyim ve öfke birikimi vardı. Katlanan saldırganlık karşısında sendikaları da zorlayarak 6. kez genel grev bunun bir yansıması

Fransa hükümetinin yasa tasarısına karşı kamu çalışanları dahil yüz binlerce kişi greve çıkarken, ülke çapında 250 protesto gösterisi düzenlenmesi bekleniyor.

Paris’te uçuşlar iptal

Grevden en çok etkilenen sektörlerden birisi de havayollarıydı. Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’nda uçuşların beşte biri, Orly Havalimanı’nda uçuşların dörtte biri iptal edildi.

Öğretmenler, sanayi, demiryolu, gaz ve elektrik işçilerinin greve katılması nedeniyle ulaşım, kamu hizmetleri ve enerji üretiminde büyük aksamalar yaşanan ülkede, tren seferleri de aksadı. Hükümet, uzaktan çalışması mümkün olan kişileri evden çalışmaya davet etti. Grevden hava yolu ulaşımı da etkilendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa’nın en büyük sendikalarından Genel İş Sendikası’ndan (CGT) Fabrice Michaud, “Buradaki fikir, Fransa’yı durma noktasına getirmek” dedi. Ulaştırma Bakanı Clement Beaune da France 3 TV kanalına verdiği demeçte, bugünün protestolar başladığından bu yana seyahat eden kişiler için ‘en zor günlerden biri olacağını’ söyledi. 

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Emeklilik düzenlemesine karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi. Son olarak, Fransa’da başta CGT olmak üzere en büyük sekiz sendika, emeklilik düzenlemesine tepki göstermek için 7 Mart’ta bütün sektörleri kapsayan genel grev kararı almıştı. Sendikalar, ortak bir açıklama yaparak, ‘7 Mart’ta Fransa’yı durma noktasına getirecek bir genel grev kararı alacaklarını’ duyurmuştu.

Daha fazlası

İlgili

Ayrıca bak..

Close
Close