Güney Afrika’da C-19 Halk Koalisyonu ülke çapında eylemler gerçekleştirdi
C-19 Halk Koalisyonu eylemleri Güney Afrika’nın toplam vaka sayısında dünyadaki beşinci ülke olması ve covid-19 vakalarının artması sonrasında gerçekleşti.
Ülke çapındaki eylemler bu güne dek yapılanların en kapsamlısı oldu. Eylemleri ilk tetikleyen gelişmeler; 26 Martta hükümetin virüsün yayılmasını önlemek için sadece temel hizmetlerin yapılacağını duyurarak, diğer sektörlerde çalışanların evde kalması politikasını uygulamaya başlaması olmuştu. Bunun sonucu, işçilerin çoğunluğu evde kaldı ve gündelik hayatlarını sürdürmekte zorlandı. Başka bir gelir kaynağı olmayan yetişkinlere aylık 350 Rand (yaklaşık 20 dolar) yaşamlarını sürdüremeyecekleri bir destek verilmesine tepki son 1 Mayıs’ın gündemi oldu.
C-19 Halk Koalisyonu’nu 1 Ağustos’da yapılan ülke çapında eylemlerden sonra, sendikalar, İklim İsyanı gibi hareketleri de kapsayan toplumsal hareketler, salgın döneminde toplumsal adalet ilkeleri ile faaliyet gösteren örgütlerin oluşturduğu çatı örgütü olarak kuruldu.
Güney Afrika toplumsal adaletsizliğin en yoğun yaşandığı ülkelerden biridir. Salgın başladığından beri işini kaybeden 3 milyondan fazla insan var. İşsizlik oranı % 50 civarındadır.
Yapılan yaygın eylemlerden ilki 18 Temmuz 1976’da Soweto ‘da gerçekleşen katliamın yıl dönümünde günün mücadelesi ile geçmişin mücadelesini birleştiren bir perspektifle örgütlendi. Diğeri ise Halk Örgütlenmesi Çalışma Gurubu’nun salgına karşı alınacak önlemler konusunda öğretmenler, öğrenciler ve velilerin de içinde olduğu okul boykotları ve yol kesme eylemleri oldu. Veliler okulların açılmasını protesto ettiler, gıda dağıtımı konusunda çalışmalar yaptılar.
Johannesburg’un güney doğusunda Nigel’de bulunan market işçileri hipermarketlerin önünde düzenledikleri eylemler ile işçiler arasında ırk ayrımcılığı yapılmasını ve bazı işçilerin ücretlerinin ödenmemesini protesto ettiler.
Soweto’nun Eldorado Park’ı gıda tedarikinde zorluk çeken bölge halkı tarafından işgal edildi ve sebze bahçesi olarak kullanıldı.
En büyük gösteri Johannesburg’un finans merkezinde ki Gauteng Meclis önünde Düzensiz işçiler Danışma Merkezi ve Simunye İşçi Forumu tarafından düzenlendi. Temel talepler evrensel gelirin uygulanması, polis şiddetinin son bulması ve cinsiyet eksenli şiddetin son bulmasıydı.
Pandemi sırasında emekçilerin durumunu ülke ve tüm dünyaya duyuran eylemlerin en büyüğü ise sözü geçen son eylem oldu.