DÜNYAManşet

Gürcistan’da Enka Holding’in HES yapımına karşı direniş

Gürcistan’da Türkiyeli inşaat şirketi ENKA tarafından yapılacak olan HES projesine karşı halk direnişi sürüyor

Gürcistan’ın Kutaisi kentinde Türkiyeli inşaat şirketi ENKA tarafından yapılacak olan HES projesine karşı halk ayakta. Artvin’deki HES karşıtı mücadeleyi de takip ettiklerini anlatan direnişçiler, mahkeme kararını dahi beklemeden projeye başlayan HES şirketine karşı 33 gündür nöbet tuttuklarını söyleyip  “Tüm baskılar ve polisin saldırılarına karşı burada yaşamımızı savunmaya devam edeceğiz” “Hidroelektrik santrallerinin ruhu yoktur, biz doğamızı koruyoruz” diyorlar.

33 gündür süren direnişe polisin saldırısı ve çok sayıda yaralı olması üzerine bölgeye giden Gürcistan İçişleri Bakanı Giorgi Gakharia halkla görüştü ve şirket bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

İki yakada da HES’lere karşı mücadele

Direnişçi köylüler Artvin’deki HES’lere karşı mücadeleyi de yakından takip ettiklerini söylüyorlar. 2019 yılında ENKA İnşaat’ın Gürcistan’ın Kutaisi kentinde hidroelektrik santrali (HES) inşa edeceği duyuruldu. Gürcistan hükümeti ile yap-işlet sözleşmesi imzalayan şirket, Gürcistan’ın Rioni Nehri üzerine iki ayrı HES kurmayı hedefliyor. Şirketin açıklamasına göre Eylül-Nisan arası dönemde üretilen enerjinin ise ağırlıklı kısmı Türkiye’ye olmak üzere Gürcistan’dan ihraç edilecek.

Çalışmalarına başlanan ve 2023’te devreye girmesi planlanan HES’ler önce Akhmeta’ya bağlı Birkiani köyü halkını direnişe geçirdi.

Köylerinden geçen Alazani Nehri’nin üzerine yapılmak istenen “Khadori-3” isimli HES’e karşı eylem yapan köylülere polis saldırdı. Ve ardından yaşanan çatışmada 38 polis ile 17 direnişçi yaralandı.

“HES projesini iptal edin” talebi

Yaşanan direniş Kutaisi’ye bağlı Lechkhumi ilçesindeki Zhoneti ve yaklaşık 18 köye örnek oldu ve Rioni Vadisi’nde yapımına başlanan Namokhvan HES inşaatına karşı direniş yayıldı. Geçtiğimiz hafta Zhoneti köyünde bulunan şantiye alanında yolu 2 saat süresince trafiğe kapatan yüzlerce köylüye polis biber gazı ile saldırdı. Gazdan etkilenen eylemciler hastaneye kaldırıldı. Eylemcilerin uzun süre direnmesi sonrası ENKA Holding çalışanları şantiye alanını boşaltmak zorunda kaldı.

HES projesinin hayata geçmesi durumunda 18 köyün bundan etkileneceği, yaşam alanlarını ve tarihi antik yerlerin yok olacağını belirten köylüler HES projesinin yıkım projesi olduğunu söylüyor. Ekonomik olarak zaten zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerini belirten köylüler, HES projesiyle göçe zorlanacaklarını ifade ederek, Gürcistan hükümetini ENKA ile yaptığı anlaşmayı iptal etmeye çağırıyor.

Deprem riski olan bölgede HES yapımı

Yaşadıkları süreci anlatan Zhoneti köylüsü ve HES Karşıtı Platform sözcülerinden Mamuka Kakauridze, HES projesinin eşsiz bir doğası bulunan bölgeye yapılmak istendiğininin altını çiziyor. Bölgenin deprem riski altında olduğuna da dikkat çeken Kakauridze, “Deprem sonucu HES’in beton barajı hasar görürse, 30 metre yüksekliğindeki bir dalga Kutaisi şehrini ve 70 yerleşim yerini yok edebilir” dedi.

Projeye karşı yargı yoluna başvurduklarının altını çizen Kakauridze’nin anlattıkları Türkiye’de HES’lere karşı direnenler açısından da oldukça tanıdık.

Mahkemenin henüz bir karar vermediğini söyleyen Kakauridze, “ENKA’yı tutan Gürcistan hükümeti, mahkeme karar vermeden şantiye kurdular, çalışmaya başladılar. Hazırlık çalışması esnasında bile daha şimdiden vadiye ciddi zararlar verdiler. Biz de kadın, çocuk, yaşlı, genç ve din adamlarımızla polise karşı yaşam alanlarımız için direndik, direnmeye devam edeceğiz. 33 gündür dönüşümlü, 24 saat nöbet tutuyoruz” diye konuştu.

Daha fazlası

İlgili

Close