İŞÇİ SINIFIManşet

İngiltere’nin en büyük konteyner limanında 8 günlük grev başladı

İngiltere’nin en büyük konteyner limanı olan Felixstowe’da 1900 işçinin, ücretlerine en az enflasyon oranında zam talebiyle grevi başladı

Yunanistan liman işçileri ile İtalya liman işçileri Ukrayna’ya silah yollanması için yüklemeyi red ederek dünya işçi sııfına önderlik eden öncü bir rol oynadı. Tamamen siyasal bir taleple fiili direniş dünya çapında sınıfın ayak seslerinin dinmediği böyle bir süreçte çok değerliydi.

Bu gün ise 30 yıl sonra ilk kez greve çıkan konteyner limanı işçilerinin ekonomik hakları için 8 günlük greve çıkması da eklendi.

Liman işçilerinin grevi ülkede kitlesel ve yaygın hâle gelmeye başlayan dalganın son halkası olacak.
Daha önce posta, demiryolu gibi pek çok sektörde işçiler artan enflasyon nedeniyle yaşam maliyetlerinin yükselmesi sonrası yapılan ücret zamlarının kendilerine yetersiz gelmesi sonucu greve gitmişti.

Ücretlerine en az enflasyon oranında zam isteyen işçilere, patron yüzde 7 teklif verdi. Bunun üzerine UNITE sendikası üyesi işçiler grev kararı aldı. Grev, 8 gün sürecek. 

Ülkenin deniz taşımacılığının en az yüzde 48’ini gerçekleştiren Felixstowe limanı yöneticileri, önerdikleri yüzde 7 zam ve 500 sterlinlik tek seferlik ek ödemenin makul olduğunu iddia ederken sendika yöneticileri, enflasyonun yüzde 10,1 olduğunu ve son 3 yılda işçilerin hiç ücret zammı almadıklarını hatırlatarak, patronun teklifinin kabul edilemez olduğunu açıkladılar. Sendika, en az enflasyon oranında zam istiyor.

Kapitalist devler dize gelecek

Avrupa’dan gelen gıda ulaşımında hemen hemen tek liman olan Felixstowe’da faaliyet yapılamaması, ülkede gıda sıkıntısına neden olabilecek düzeyde. Bu yüzden etkili bir grevin uzun sürmeyeceği ve işverenin bir şekilde masaya oturması, hükümetin de devreye girebileceği tahmin ediliyor.

Unite sendikasının limanlardan sorumlu ulusal yetkilisi Bobby Morton konu ile ilgili açıklamasında, “Grev büyük bir aksamaya neden olacak ve Birleşik Krallık’ın tedarik zincirinde büyük şok dalgaları yaratacaktır. Ancak bu anlaşmazlık tamamen şirketin kendi eseridir” dedi.

Morton, “Şirket, üyelerimize adil bir teklif yapmak için her fırsata sahipti ancak bunu yapmamayı seçti” dedi. Unite sendikası işçilere yüzde 7 zam teklif edildiğini ve bu teklifin mevcut enflasyon oranının altında olduğunu belirtti.

Dünyanın en büyük konteyner nakliyatçılarından biri olan denizcilik grubu Maersk ise eylemin önemli bir etkisi olacağını ve operasyonel gecikmelerin yaşanabileceğini duyurarak ticaret yapan kesimlere konu ile ilgili uyarılarını sıraladı.

Bu sabah liman önünde toplanan yüzlerce işçi, patronun tutumunun kabul edilemez olduğunu vurgulayıp, yaptıkları ağır işin karşılığını almak için mücadele edeceklerini duyurdular.

Toplam 2 bin 550 işçinin çalıştığı limanda, işçilerin büyük çoğunluğu iş bıraktı. UNITE tarafından yapılan açıklamada, sendikaya üye olan en az 1900 işçinin işbaşı yapmadığı ve üye olmayan işçilerin de greve destek verdiği belirtilerek, sadece birkaç işçinin liman kapısından içeri girdiği açıklandı.

Daha fazlası

İlgili

Close