Irak’da covid-19 salgını ile duraksayan eylemler yeniden başladı çeşitli kentlere yayıldı
Irak’da işsizlik yoksulluk sarmalında yaşamları çekilmez halde olan işçi ve emekçiler buna yolsuzluklar ve mezhebe dayalı iktidar da eklenince 2019 yılından beri isyandalar. Yapılan gösterilerde çıkan çatışmalarda bu güne dek 500 kişi hayatını kaybederken, 30 bine yakın kişi de yaralanmıştı.
Bu kez patlama noktası 12 saati bulan elektirik kesintileri oldu. Giderek bir halk hareketine dönüşen, Ekim 2019’da başlayan eylemlerde göstericiler sınırlı taleplerin karşılanması değil, asıl olarak siyasi sistemde köklü değişim talep ediyorlar.
İki gün önce Irak’ın başkenti Bağdat’taki sembolik Tahrir meydanında göstericilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda, en az iki eylemcinin hayatını kaybettiği bildirildi.
İki göstericinin, isabet eden gaz bombaları nedeniyle hayatını kaybettiği basına yansıyan bilgiler arasında. Bağdat’taki isyanın merkezi olan Tahrir’deki bu çatışmalar, Mustafa El Kazimi’nin Mayıs ayında başbakan olmasından sonraki ilk çatışmalar oldu.
Eylemciler 16 yılda ülke ekonomisinin büyük bölümünü yutan yolsuzluklara ile etnisite ve mezhebe dayalı iktidar paylaşımı sistemine son verilmesini bir kez daha sokaklarda haykırdı.
Pazartesi günü Bağdat’ta gerçekleşen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Polis saldırısına karşı eylemciler sokaklarda barikat kurdu. Polis saldırısında onlarca kişi yaralanırken, en az iki kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.
Vasıt’ta düzenlenen eyleme de yüzlerce kişi katıldı. Vasıt Valisi Muhammed el-Miyahi’nin evi ve ofisi ile Vasıt Kaymakamlığı önünde toplanan eylemciler, yolları kapattı.
Basra’da da sıcaklıkların yüksek olduğu son günlerde elektrik kesintileri nedeniyle klimaların çalışmaması, halkı sokaklara döktü. Durumun artık dayanılmaz hale geldiğini ifade eden eylemciler, bölgedeki bazı ana caddeleri trafiğe kapattı.
Irak’ta altyapıdaki tahribat nedeniyle özellikle yaz aylarında günde 12 saati aşan elektrik kesintileri yaşanıyor. 2003 sonrası iktidarların hiçbirinin çözemediği bu sorunu mahalle jeneratörleriyle gidermeye çalışan halk, sık sık yönetimden artık bu krize bir çözüm bulması istemiyle sokaklara çıkıyor.