İsviçre Kadın örgütlerinin ve Sendikalar Birliğinin ortak çağrısı ile kadınların emeklilik yaşının 65’e çıkartılmasına öfke vardı
Emeklilik yaşının 64’den 65’e çıkarılmasını öngören AHV21 reformuna karşı 18 Eylül’de Bern’de büyük bir merkezi eylem gerçekleştirildi. Eylem komitesinde UNIA, feminist kadınlar, kadın grevi komitesi, göçmen kadınlar ve Kürt Kadın Hareketi yer alıyor.
Kadın örgütlerinin ve çeşitlik sendikaların ortak çağrısı ile kadınların emeklilik yaşının 65’e çıkartılmasını öngören AHV21 reformuna karşı düzenlenen eyleme 15 binden fazla kişi katıldı. “Emekliliğimizden elinizi çekin” pankartı ile yapılan yürüyüşün ardından Bundesplatz’da gerçekleşen mitingde emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı mücadele edileceği vurgulandı.
Kadın örgütlerini ve sendikaları harekete geçiren konu; Parlamentonun hali hazırda çok düşük olan kadınların emekli maaşlarını iyileştirmek yerine, AHV 21 / AVS 21 emeklilik reformuyla kadınların emeklilik yaşının 64’ten 65’e çıkarmak istenmesi. Parlamentonun sonbahar oturumunda görüşülecek olan bu değişikliği engellemek için kadınlar da ülke çapında harekete geçmiş durumda.
Kadınların 40 yıllık mücadelesi!
İsviçreli kadınlar neredeyse 40 yıldır eş değer işe eşit ücret almak için mücadele ediyorlar. 1991’de ilkini 2019’da ikincisini gerçekleştirdikleri “Daha fazla ücret, daha fazla saygı, daha fazla zaman” grevine rağmen kadınlar hala İsviçre’de eş değer işi yaptıkları erkeklere göre yüzde 20 daha az kazanıyorlar.
Buna evlilik, hamilelik, çocuk bakımı, ev içi ücretsiz emek eklenince arada uçurum büyüyor. Erkekler bütün bunlardan muaflar, çünkü İsviçre’de de hakim olan erkek egemen sistem; çocuk büyütmek, ev işi yapmak, okul bırakmak, kariyerinden vazgeçmek kadınların yapması gereken sorumluluk ve fedakarlıklar olarak görüyor.
Emeklilikte ise durum daha da vahim! Kadınlar bir yandan çalışma yaaşamları boyunca yüzde 20 daha az kazanıyorlar ve hala erkeklerden yaklaşık üçte bir oranında daha az emekli maaşı alıyorlar.
18 Eylül’deki eyleminde kadınların talepleri;
-AHV21 Reformundan ve kadınların emeklilik yaşının 65’e çıkartılmasından vaz geçilmesini,
-Kadınların emeklilik maaşlarının yükseltilmesini,
-30 yılda eşitlenmeyen eş değer işe eşit ücret talebimizin gerçekleştirilmesini,
-Ücretli hamilelik ve annelik izninin uzatılmasını,
-Ev içindeki emeğimizin sermaye ve erkekler tarafından sömürülmesine son verilmesi
Kadınlar eylemde de “Parlamento haklarımızı daha da kısıtlamak için değil, gecikmiş haklarımızı bir an önce vermek, yaşam koşullarımızı iyileştirmek ve eşitliği sağlayacak düzenlemeler için toplanmalıdır” dediler.