Kolombiya’da Nisan ayında beri yapılan eylemlere katılanların Ivan Duque hükümetince terörizmle suçlanmasına karşı öfke vardı.
Eylemciler kongre’ye sunulan toplumsal eşitsizliklerle mücadele yasa tasarıları ve kendi sundukları taleplerin kabul edilmesini istiyor.
Ulusal Grev Komitesi’nin çağrısıyla Cali, Barranquilla, Bucaramanga ve Bogota gibi kentlerde düzenlenen eylemlere yine binlerce kişi katıldı. Bogota’da binlerce kişi Enrique Olaya Ulusal Parkı’ndan Bolivar Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.
Eylemlerde toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı eylemlerin desteklenmesi, tarım sektörüne yönelik finansman politikalarının hayata geçirilmesi gibi düzenlemeler içeren 10 yasanın kabul edilmesi talebi dillendirildi. Eylemlerde ayrıca Başsavcılığın protestocuları terörizmle suçlayarak protesto hakkını suç saymasını da protesto edildi.
Nisan ayından beri yapılan açıklamalarda şu talepler sıralanıyor:
*kratik hak ve özgürlüklerin garanti altına alınması: Eylem ve protesto hakkı için anayasal garanti
Kentlerin militarizasyonuna son verilmesi
*Katliamların durdurulması, sorumlularının cezalandırılması
*ESMAD polis gücünün dağılması
Ulusal Grev Komitesiyle aşağıdaki talepler için diyalog kurulması:
1. Sağlık yasa tasarısının geri çekilmesi ve kitlesel aşılama.
2. En az bir asgari ücret düzeyinde herkese aylık temel gelir.
3. Ulusal tarımın, sanayinin, zanaatkarların ve çiftçilerin savunulması. KOBİ’lere sübvansiyon, hakları korunan istihdam ve gıda egemenliği ile güvenliğini savunan bir politika.
4. Yüz yüze eğitime geçilmemesi.
5. Cinsel ve etnik kimliğe yönelik ayrımcılığa hayır.
6. Özelleştirmelere hayır. 174 sayılı kararnamenin iptali.
7. Yasa dışı mahsullerin zorla yok edilmesine ve mahsullere havadan glifosat püskürtülmesine son verilmesi.
Yaklaşık 700 bin üyesiyle ülkenin en büyük sendikal örgütü olan İşçi Sendikaları Merkezi (CUT), protestoların en büyük ve güçlü örgütleyicisi. CUT’un yanı sıra Ulusal Emek Konfederasyonu (CGT), Kolombiya Emekçileri Federasyonu (CTC), iki emekli sendikası, Kolombiya Eğitim Emekçileri Federasyonu (Fedoce) ve Kamyon şoförleri örgütü (Cruzada Comionera) temsilcileri “Ulusal Grev Komitesi”ni oluşturuyorlar.
Yanı sıra öğrenci federasyonları, Dignidad Agropecuria gibi kırsal örgütlenmeler, ülkenin üçüncü en kalabalık kenti olan Cali’de kitlesellikleri ile dikkat çeken yerli örgütleri gibi çok sayıda sosyal örgütlenme de grev ve protestolara katılıyorlar. Kamyoncu ve taksicileri temsil eden örgütler de protestolara katılan örgütler arasında