
ABD’nin Los Angeles kentinde halk, göçmenlere çok sayıda operasyon düzenleyen ICE polisleriyle çatışıyor.
İki gündür ICE polislerinin kentten çekilmesini ve gözaltına alınan göçmenlerin serbest bırakılmasını isteyen halk, kentin pek çok noktasında polise karşı barikat kurdu.
Göçmenlere dönük operasyonlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen düşmanı politikalarının devamı. Trump ülkede yaşayan kayıtdışı göçmenlerin sayısını en aza düşüreceğini ve Beyaz Saray, ICE’a günde en az 3 bin göçmeni gözaltına alma hedefi koymuştu. ICE polisleri ise bunun üzerine kayıtlı ya da kayıtdışı olması farketmeksizin göçmenlere dönük operasyonlarını arttırdı.
ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles’ta halk, göçmenleri sınır dışı etmek için kentin pek çok noktasında toplu baskınlar ve gözaltılar düzenleyen Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (Immigration and Customs Enforcement – ICE) polislerine karşı ana caddelerde çöp konteynerleriyle barikatlar kurdu, çok sayıda aracı da ateşe verdi.
Göçmenlere dönük toplu sınır dışı etme uygulamalarının ve baskınların derhal son bulmasını isteyen halk, “Hiçbir insan yasadışı değildir” dövizleri ile Meksika bayrakları taşıdı ve ICE polislerine şehri derhal terk etme çağrısı yaptı. Eylemciler biber gazı, plastik mermi ve ses bombalarıyla saldıran polislere taşlar, şişeler ve havai fişeklerle yanıt verdi.
Protestolar, 6 Haziran cuma akşamı ICE polislerinin kentte çok sayıda operasyon düzenleyerek en az 44 göçmeni gözaltına almasıyla başlamıştı. Operasyonlara tepki olarak eylemler hızla yayıldı ve bini aşkın insan, göçmenlerin tutulduğu Edward R. Roybal adliyesinin giriş ve çıkışlarını kapatarak, “Onları özgür bırak, kalmalarına izin ver” sloganları attı.



