Manşet
Münih TKP-ML Davası: Müslüm Elma Serbest
TKP-ML davası, 28 Temmuz 2020 günü karar duruşması ile sonuçlandı. Müslüm Elma, 5 yıl 4 ay süren tutsaklığın ardından serbest bırakıldı.
Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen TKP-ML davası, 28 Temmuz 2020 günü karar duruşması ile sonuçlandı. Müslüm Elma, 5 yıl 4 ay süren tutsaklığın ardından serbest bırakıldı.
Farklı kurumlardan 300’den fazla insan, mahkeme binası önünde bir dayanışma mitingi yaptı. Saatler süren bekleyişin sonunda, eylem alanına gelen Elma, konuşmasında kendilerini yalnız bırakmayan tüm kurumlara teşekkürlerini sundu. Yaptıkları savunmalarda dar bir anlayışa düşmediklerini, tüm devrim ve sosyalizm mücadelesini savunduklarını belirtti. Bundan sonra yaşanacak tutuklamalarda, yüksek destek sunmanın ve ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.
Mahkeme 10 tutsak ile ilgili şu “cezaları” verdi:
Müslüm Elma : 6 Yıl 6 Ay
Erhan Aktürk: 4 Yıl 6 Ay
Sinan Aydın: 3 Yıl 6 Ay
Haydar Bern 3 Yıl 4 Ay
Banu Büyükavcı: 3 Yıl 6 Ay
Musa Demir: 3 Yıl 4 Ay
Deniz Pektas 5 Yıl
Sami Solmaz: 3 Yıl
Seyit Ali Uğur: 4 Yıl 6 Ay
Mehmet Yeşilçalı : 2 Yıl 9 Ay
Enternasyonal Dayanışma
Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK)’in çağrısına, 36 enternasyonal devrimci-demokrat kurum ve örgüt yanıt verdi. Die Linke (Sol Parti) milletvekili Gökay Akbulut, İsviçre Rote Hilfe, MLPD MK Üyesi Peter Weisspfenning vb. kişi ve kurumlar konuşma yaptılar. ATİK adına yapılan konuşmada, bu davanın tüm devrimcileri kriminalize etme amacı taşıdığı ve ortak mücadelenin önemi anlatıldı. Dava tutsaklarından Erhan AKTÜRK de, dava boyunca destek sunan tüm kurumlara teşekkür etti. Ayrıca AZADİ e.V ve İCOR’un mesajları okundu. ADHK, KCDK-E, AGİF, ALINTERI, BİR-KAR, SYKP, SECOURS ROUGE, İNTER-BÜNDİS, AGEB, ROTE HİLFE, YDG, KJÖ, COURAGE vb. kurumlar eyleme katıldı.
Eyleme ağırlıklı olarak, Nürnberg, Stuttgart, Augsburg ve Isvicre’den katılım olduğu, Münih yereli ve Alman anti-faşist gençlikten tekil bir katılım oldugu gözlendi.
Davanın Gelişme Süreci
2015 yılında Alman devleti tarafından başlatılan, Yunanistan, İsviçre ve Fransa tarafından desteklenen operasyonla, 10 devrimci tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
Haziran 2016’da başlayan ve 4 yıl 3 ay süren yargılanma sırasında, 234 oturum yapıldı. bu davada yargılanan 10 tutsaktan 9’u tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Alman Medyası, „Türk Komünistlere Hapis Cezasi“ vb. manşetler altında mahkeme kararını yansıttı. Münih Mahkemesi, kararı gerekcelendirirken, „TKP-ML’ye üye kazanma, etkinlikler örgütleme ve bağış toplama“ ifadelerini kullandı.
129b Maddesi
Avukatların açıklamalarına göre, „bu dava, örgüt hiçbir uluslararası terör listesinde bulunmadığı ve dernekler yasasına göre yasaklanmadığı halde, Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesine göre, ‚yurtdışındaki bir terör örgütüne üyelikten hüküm verilen ilk dava olma özelliğini taşıyor.„
TKP-ML halen Almanya’da yasak değil. Aslında Türkiye dışında hiçbir ülkede yasak bulunmuyor. Avukatlar verdikleri dilekçelerde, davanın ve cezaların geri çekilmesini talep ettiler. Sadece cevirilere 5 milyon euro harcandı. Mainz Üniversitesi Çeviri Bölümü’nden profesörler, çevirinin değerlendirmesini yapmak için bilirkişi olarak çağrıldılar. Bu raporun sonucunda, bazı cevirmenlerin bir daha mahkemelerde çeviri yapamayacağı anlaşıldı.
Dava, 5 yıl boyunca başta ATİK olmak üzere, devrimci kurumlar tarafından aralıksız sahiplenildi, büyük mitingler ve duruşmalara düzenli katılım sağlandı.
Stuttgart Alınteri