DÜNYA
Nükleer karşıtı 90 km’lik insan zinciri
Eylemciler Belçika Hükümeti’nden binlerce çatlağı bulunan Thiange 2 ve Doel 3 reaktörlerinin kapatılmasını talep etti.
HABER MERKEZİ- 25 Haziran Pazar günü (dün) Hollanda, Almanya ve Belçika sınırları üzerinde yaklaşık 50 bin kişi, Tihange 2 ile Doel 3 reaktörlerinin tespit edilen 16 bin çatlak bulgusuna rağmen ömrünün uzatılma kararına karşı 90 kilometrelik insan zinciri oluşturdu. Belçika Hükümeti’nden Thiange 2 ve Doel 3 reaktörlerinin derhal kapatılmasını talep etti.
Belçika Nükleer Güvenlik otoritesi(FANC)’nin reaktörlerin ömrünü uzatma kararına karşı Belçika’ın Liege, Hollanda’nın Maastricht, Almanya’nın ise Aachen şehirleri üzerinde üç ülkenin nükleer karşıtı örgütleri tarafından organize edilen insan zinciri nükleer karşıtı pankart ve sloganlarla renkli görüntüler oluşturdu.
Eylemciler Belçika Hükümeti’nden Thiange 2 ve Doel 3 reaktörlerinin derhal kapatılmasını talep etti.
Tihange 2 ve Doel 3, Belçika’nın elektriğinin %55’ini karşılayan 4 reaktörlü Doel Nükleer santraliyle ve 3 reaktörlü Tihange Nükleer Santrali’ne ait. 1982 yılında faaliyete geçen bu iki reaktör 40 yaşını doldururken üzerinde tespit edilen çatlaklara rağmen Belçika Nükleer otoritesinin güvenli olduğu gerekçesiyle ömrünü uzatma kararı almış olması nedeniyle başta Belçika için olmak üzere komşu ülkeler Almanya ve Hollanda için büyük risk oluşturuyor.
Belçika Hükümeti daha önce de bu reaktörleri kapatması için komşu ülkelerin nükleer karşıtı örgütlerinden uyarı almıştı.