Ruanda’ya gönderilmemek istenen mülteciler açlık grevine başladı
Mülteciler, “Ruanda’ya gitmektense ölürüz” diyor. Bakanlık ise mültecileri daha hızlı sınır dışı etmekle tehdit ediyor.
Ruanda’ya gönderilmek üzere zorla sınır dışı merkezlerinde tutulan mülteciler, açlık grevine başladı. Gatwick Havalimanı yakınındaki Brook House gözaltı merkezinde Suriye, Mısır ve Sudan’dan en az 17 kişi 5 gündür açlık grevinde. BBC’ye konuşan bir kişi, yemek yemediklerini, açlık grevini şekerli su ile sürdürdüklerini, gardiyanların ise kendilerine şeker vermeyi kestiğini anlattı. İngiltere’de ailesi bulunan ve Ruanda’ya gönderilmesi planlanan Ali ise gözaltı merkezindeki yetkililerin kendisini “yemek yemeye ve Ruanda uçağına sağlıklı binmeye” telkin etmeye çalıştıklarını söyledi. Ülkesinde askere çağrılan Suriyeli bir mülteci ise “Ruanda’ya gitmektense ölürüm daha iyi. Ruanda’ya gönderilip orada 5 yıllık oturum alacağımıza ilişkin haberleri gördüğümde kendime vurmaya başladım” dedi.
Bakanlık mültecileri tehdit ediyor
The Guardian gazetesi ise açlık grevine başlayan 17 sığınmacının İçişleri Bakanlığı’ndan bir mektup aldığını ve protestolarına son vermezlerse “daha önce sınır dışı edileceklerinin” söylendiğini yazdı.
İletişime izin verilmiyor
Mülteciler, gözaltı merkezinde kameralı cep telefonlarının yasak olduğunu, yalnızca internetsiz telefonların kendilerine verildiğini de aktardı. Mülteciler bu nedenle yakınları ve avukatları ile sağlık iletişim kuramıyorlar.
100 kişiye tebliğ edildi
Toplamda kaç kişiye Ruanda’ya gönderilme kararının tebliğ edildiği de açıklanmadı. Ancak Care4Calais adlı vakıf, geçen ay ülkeye gelen yaklaşık 100 kişiye kararın bildirildiğini tahmin ediyor. Care4Calais, 60’tan fazla kişiye konuyla ilgili destek sağlıyor.
İtiraz hakkı da verilmedi
Hükümet mültecileri Ruanda’ya taşıyacak ilk uçağın 14 Haziran’da kalkacağını açıklamıştı. 1 Haziran tarihli ihtarnameyle de mültecilere yakın zamanda Ruanda’nın başkenti Kigali’ye sevk edilecekleri tebliğ edildi. Belgede, mültecilerin bu karara itiraz hakkının bulunmadığı da bildiriliyor.
Plan tepki çekiyor
İngiltere, doğu Afrika ülkesi Ruanda’nın hükümetiyle tartışmalı bir anlaşmaya imza atmış, Ruanda 151 milyon dolar karşılığında mültecileri kabul etmeye razı olmuştu. Ancak insanlık dışı planın mahkemeden dönme olasılığı yüksek. Zira Birleşmiş Milletler (BM) ile göçmen örgütleri ve hukukçular, “acımasız” ve “etik dışı” olarak tanımladıkları planın uluslararası mülteci sözleşmesine aykırı olduğunu belirtiyor.
Uçak kalkamayabilir
Göçmen yasaları konusunda uzman olan Avukat Steven Galliver-Andrew de hükümetin 14 Haziran’da ilk mülteci kafilesini gönderemeyeceğini zira Ruanda’ya mülteci gönderilmesine olanak tanıyan yasanın 28 Haziran’da yürürlüğe gireceğini söyle