DÜNYAManşet

‘Tedarik zincirleri’nde ‘yok’ sayılan işçiler direnmeye çalışıyor

Bangladeş, Myanmar (Burma), Pakistan.. Kriz ve Pandemi ile birlikte işsizlik ve açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakılan tekstil işçileri direnmeye çalışıyor..

Dünya kapitalizminin içinde bulunduğu yapısal kriz ve onunla iç içe geçen Pandemi koşullarıyla birlikte, Zara, C&A, Mango gibi küresel tekeller çalışan “tedarik zincirleri”nde milyonlarca tekstil işçisi işsizlik, açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmış durumda.

Pandemi koşullarının kapitalist çarklarda sürtünmeler yaratması, pazarlarda arz-talep dengesinin tümden alt üst olması karşısında, krizi en az maliyetle atlatmaya çalışan tekeller, Asya’nın Doğu ve Güneydoğusu’ndaki fabrikalara verdikleri siparişleri -herhangi bir ödeme yapmaksızın- iptal ettiler. Bir çok fabrika kapatıldı, üretime devam eden fabrikalarda ise işçiler koronavirüs karşısında savunmasız bırakıldı.

Bangladeş, Myanmar (Burma), Vietnam, Pakistan gibi pek çok ülkede, çoğunluğu kadın emekçilerden oluşan milyonlarca işçi koronavirüsten korunma kaygısı ile aç kalmamak için çalışmaya devam etme arayışları arasında sıkışmış durumda. Fabrikaları kapatıp kaçan patronların hak edilmiş ücretleri, tazminatları dahi ödememesi, diğer yandan üretime devam edilen yerlerde koronavirüse karşı önlem alınmaması koşullarında işçiler güçleri ve örgütlülükleri oranında direnmeye çalışıyor.

Myanmar’da bir hazır giyim fabrikasında patronun, krizi ve pandemiyi fırsat bilip sendikal hakları gasp etmek istemesini işçilerin kırmızı bant takarak protesto ettiği, 300 işçinin çalıştığı yerde sendika temsilcisinin patronun adamları tarafından bıçakla tehdit edildiği haberleri basına düştü örneğin..

Öte yandan, daha şimdiden, Kamboçya’da 200 bin tekstil işçisinin savunmasız bırakıldığı, Myanmar’da 60 bin, Pakistan’da 1 milyon işçinin işten çıkarılarak açlığa ve sefalete terk edildiği yerel basındaki haberlerde yer alan bilgiler arasında..

Daha fazlası

İlgili

Close