DÜNYAGREV HABERLERİİŞÇİ SINIFIManşet

Almanya’da matbaa işçileri grevde

Almanya’da ekim ayından bu yana, süren TİS görüşmeleri çıkmaza giren matbaa işçileri, iş bırakarak sokağa çıktı.

HABER MERKEZİ- Almanya’da ekim ayından bu yana, süren toplusözleşme görüşmeleri çıkmaza giren matbaa işçileri, sendikaları Ver.di’nin çağrısıyla iş bırakarak sokağa çıktı. Essen, Münih başta olmak üzere Bavyera ve Baden Württemberg eyaletlerinde eylemler sürecek.

İşçiler Essen kentinde WAZ, NRZ gibi gazetelerin basıldığı “Funke Medien Gruppe Druckzentrum” matbaasında iş bırakarak yürüyüşe geçtiler. Essen’deki on matbaadan sekizinde bütün gün grev yapılırken, eyleme Köln, Bielefeld, Mönchengladbach kentlerinden de matbaa işçileri katılarak destek verdi. Krupp tekelinin merkezi matbaası olan Westend matbaasının önüne yürüyen işçiler, buradan yürüyüşe katılan yeni işçilerle birlikte kent merkezine yürüdüler.

Yürüyüşten sonra, kentin en işlek alanı Willy-Brandt Meydanı‘da bir miting yapıldı. Mitingde Verdi Sendikası Batı Ruhr Bölgesi Başkanı Henrike Eickholt yaptığı konuşmada kazanılmış haklardan taviz vermeyeceklerini söyledi. Bielefeld gibi birçok bölgeden eyleme katılan işçilere de çağrıda bulunarak işyerinde eylemlere destek vermeyen işçilerin ikna edilerek kazanılmasını istedi.

Yeni saldırılar gündemde
Verdi Sendikası TİS Komisyonu Üyesi Dirk Toepper ise, görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Toepper, “Patronların modernizasyon adı altında ücret ödemeden çalışma sürelerini uzatma, izin parasını ve yıllık verimlilik primini düşürmek istediklerini ve bunlara izin vermeyeceklerini” açıkladı.

Grevler Essen, Köln, Geldern kentleri gibi Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki çeşitli matbaalarda, 15’i Bavyera eyaleti, 10’u Baden Württemberg eyaleti olmak üzere onlarca matbaada önümüzdeki aylarda da devam edecek.

Hamburg’da 19 Nisan’da, diğer eyaletlerde ise önümüzdeki dönemde pazarlıklar başlayacak. Bir sonraki merkezi TİS görüşmesi ise 2 Mayıs’ta yapılacak.

Daha fazlası

İlgili

Close