Grevciler Çarşamba günü, Boeing yönetiminin dört yıl içinde yüzde 35’lik bir ücret artışı içeren yeni teklifini oylayacak
ABD havacılık tekeli Boeing’de grevde olan işçiler, Çarşamba günü dört yıl içinde yüzde 35’lik bir ücret artışı içeren yeni bir sözleşme teklifini oylayacak. Bu teklif, beş haftadır devam eden grevi sona erdirebilir.
Çoğu Washington eyaletinde olmak üzere, Boeing’in sendikalı yaklaşık 33 bin Batı Yakası çalışanı 13 Eylül’den bu yana grevde. Grev, uçak üreticisinin 737 MAX, 767 ve 777 modellerinin üretimini durdurdu.
ABD basınında çıkan haberlere göre, Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Yerel Birliği 751, yeni teklifin 7 bin dolarlık onay ikramiyesi, eski teşvik planı ve işçilerin emeklilik planlarına tek seferlik 5 bin dolarlık katkı ile yüzde 12’ye kadar işveren katkısı içerdiğini belirtti.
Boeing, 8 Ekim’de federal arabulucuların katıldığı görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, dört yıl içinde yüzde 30 ücret artışı içeren teklifini geri çekmişti. Sendika ise yüzde 40’lık zam talep ediyordu. Seattle’daki üst düzey sendika yetkilileri Reuters’a yaptıkları açıklamada, üyelerin anlaşma lehine oy kullanacaklarına inandıklarını belirtti. Eylül ayında Batı Yakası çalışanlarının yüzde 95’i dört yıl içinde yüzde 25 ücret artışı öngören geçici anlaşmayı reddederek greve gitmişti.
Grev sürerken şirket “işgücünde yüzde 10 kesinti yapılacağını” duyurdu
Grev sürerken, Boeing yönetiminin “işgücünün yüzde 10’unu işten çıkaracağını” açıklaması kimi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Şirket bu toplu işten çıkarmaları -süren grevi de suçlayarak- “bir süredir yaşanan finansal kayıp ve güvenlik sorunlarıyla” gerekçelendirdi. Bu yüzde 10’luk “kesinti” 17 bin işçinin işten çıkarılacağı anlamına geliyor. Bunun ne kadarının grevin yapıldığı tesislerde gerçekleştirileceği ise, akla düşen sorular arasında.
İcra Kurulu Başkanı Kelly Ortberg, personele gönderdiği e-postada işten çıkarmaların “yöneticileri, müdürleri ve çalışanları” kapsayacağını duyurdu.
Grev nedeniyle 737 Max, 767 ve 777 uçaklarının üretimi durmuştu. Ortberg, bu uçakların üretiminin durdurulmasının ardından, “şirketin küçülmesinin gerekli olduğunu” söyledi.
Şirket ayrıca yeni 777X uçağının ilk teslimatını 2025’ten 2026’ya ertelediğini, mevcut siparişlerin tamamlanmasının ardından 2027 yılında 767 kargo uçağının üretimini de durduracağını açıkladı.
Grevin zamanlaması açısından soru işaretlerini akıllara düşüren olgu ise, şirketin “küçülme” ve “yeniden yapılanma” planında üretiminin durdurulacağı belirtilen modellerin üretiminin, grevin yapıldığı tesislerde gerçekleştiriliyor olması.
Bir süredir yaşanan “güvenlik krizi”
Ocak ayında Boeing 737 Max tipi bir yolcu uçağının kalkıştan kısa bir süre sonra kapısı yerinden fırlamıştı.
Kazada yaralanan olmamıştı, ancak firmanın güvenlik ve kalite kontrol standartları hakkında incelemeler başlatıldı. (Grev nedeniyle 737 Max tipi uçakların üretiminin zaten durdurulmuş olduğunun altını bir kez daha kalınca çizelim.)
2018 ve 2019 yıllarında da beş ay arayla yine 737 Max tipi iki uçak, neredeyse birebir aynı şekilde düşmüş ve kazalar 346 yolcu ve mürettebatın hayatına mal olmuştu.
Boeing Adalet Bakanlığı ile, Federal Havacılık İdaresi denetçilerini yanılttığı suçunu kabul edeceği bir anlaşmaya varmıştı.
Teksas eyaletindeki federal mahkemede görülen dava yoluyla bu anlaşmanın kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek.