İŞÇİ SINIFIManşet

Bangladeş: Yılın sonunda tekstil işçileri yine isyanda

Hemen her yılın sonunda olduğu gibi, işçilerin, düşük ve eşitsiz ücretlere, işten atmalara karşı protestoları büyüyor

HABER MERKEZİ- Bangladeş’te tekstil işçileri, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, yıl devrilirken yine isyanda.

Çünkü patronlar, asgari temel ücrette öngörülen zammı uygulamak istemediği gibi, yapılan bu zam oranına aşağı yukarı eşdeğer oranlarda, diğer işçilere, yani yıllardır çalışan deneyimli işçilerin ücretlerine yansıtmamamak için direniyorlar.

Üstelik patronlar, işçilerin ‘yaşanabilir bir ücret’ talebiyle sene boyunca verdikleri mücadelelerin sonucunda kazandıkları asgari ücrete yapılan zammı ‘telafi etmek’ için sene sonunda, yani Aralık ayı içerisinde kitlesel işten çıkarma yöntemine başvuruyorlar. Böylece, asgari ücretten görece fazla ücretler alan 2., 3., 4. kademedeki deneyimli işçileri atıp yerine asgari ücretle iş başı yaptıracakları yeni işçileri işe alıyorlar.

Son bir kaç haftadır ülkedeki tekstil işçilerinin başlattıkları protestoların nedeni patronların bu tutumundan kaynaklanıyor.

13 Aralık’ta 60, 20 Aralık’ta en az 55 fabrika kapalı kaldı

Ülkede, yeni işe başlayacak işçilere uygulanacak olan aylık asgari ücret 8 bin taka (yaklaşık 96 dolar) olarak belirlenmiş durumda (2018 yılında 5 bin 300 taka idi).

Bu noktada, yıllardır çalışan deneyimli işçiler, ücretlerine bu oran göz önüne alınarak zam yapılmasını istiyorlar. Bu işçiler için öngörülen zam ise yalnızca 590 taka! İşçiler ayrıca, patronların „sizi atarız“ tehditlerini protesto ediyorlar.

Patronlar aynı zamanda, işçilerin protesto ve grevlerine karşı lokavt uygulayarak „fabrikaları kapatırız“ tehdidini savuruyorlar.

Bu şekilde, işçi protestolarının ortasında, 20 Aralık’ta Hemayetpur’da en az 15 fabrika kapatıldı. Bölgeye ek polis güçleri yerleştirildi.

Bakanlık yetkilileri, Hemayetpur kentinde „Standart Grup“a ait 9 bin işçinin çalıştığı tesisler de dahil olmak üzere en az 15 fabrikanın kapatıldığını doğruladı.

Ayrıca, Savar kentinin yanında yer alan sanayi bölgesinde, en az 30 fabrikanın kapalı kaldığı bildirildi.
İşçilerin protestolarından en çok etkilenen bölgelerden biri, protestoların son 10 gün boyunca aralıksız sürdürdüğü (başkent Dakka yakınlarındaki) Gazipur kenti oldu.

Benzer şekilde, 13 Aralık’ta en az 60 fabrika kapalı kaldı.

Kaynak: bdapparelnews.com

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close