DÜNYAGREV HABERLERİİŞÇİ SINIFIManşet

Mısır: Tekstil işçileri ‘asgari ücret’ hakkı için grevde

Çetin mücadeleler sonucunda 72 dolardan 123 dolara yükseltilen asgari ücreti kabul etmeyen patrona karşı işçiler direnmeye çalışıyor

Mısır’ın Garbiye bölgesinde kot üretimi yapan “Nahdet Samanoud Tekstil Fabrikası”nda çalışan 600 işçi, uzun mücadeleler sonucunda yükseltilen aylık “asgari ücret” uygulamasına direnen patrona karşı grevde.

Son yıllarda tekstil işçileri Mısır’da temel hakları için çetin mücadeleler vermiş, bunun sonucunda hükümet aylık 72 dolar olan “asgari ücret”i 123 dolara yükseltmişti. Böylelikle sefalet düzeyindeki ücretlerde bir tık “iyileşme” sağlanmıştı.

Buna karşın “Nahdet Samanoud Tekstil Fabrikası” örneğinde olduğu üzere patronlar bu düşük seviyeli ücrete bile tahammül edemiyorlar!

Adı geçen fabrikanın patronu, güvenlik güçlerini fabrikayı çevrelemek, elektriği kesmek ve pencereleri kapatmak için görevlendirerek, Mısır’ın 40 dereceye varan sıcağında çoğunluğu orta yaşlı kadınlardan oluşan grevci işçileri dışarı atmaya çalıştı. İşçiler ayrıca “Güvenlik güçlerinin basına konuşmamaları konusunda sık sık gözdağı ve tehditte bulunduklarını” bildirdi.

“As-Safir Arabi”den Mısırlı gazeteci Eman Ouf, şirket müdürüyle görüşmek için diğer insan hakları savunucularıyla birlikte fabrikaya gitti. Fabrika müdürü görüşmek istemedi. İşçiler arasında korkunun elle tutulur olduğunu ve işçilerin röportajlar sırasında yüzlerini bir eşarpla nasıl örttüklerini aktaran Eman Ouf “Açıkça dehşete kapılmışlardı” şeklinde konuştu. “Ouf The New Arab” gazetesine bilgi veren Ouf , “Eskiden onları her gün arardım ama artık konuşmak istemiyorlar çünkü konuşanlar tutuklanıyor”

Patronların, “Grev devam ederse fabrikayı kapatırız” yönündeki tehdit ettiklerini aktaran (korktuğu için isminin açıklanmasını istemeyen) bir işçi Ouf’a, “Kapatmak istiyorlar, o zaman kapat gitsin, zaten açlıktan ölüyoruz.” dedi.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close