DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet
Çin: Kiralık işçiler ‘eşit işe eşit ücret’ talebini yükseltiyor
FAW-Volkswagen’de çalışan 3 bin kiralık işçi baskılara rağmen mücadeleyi sürdürüyorlar
HABER MERKEZİ– Çin’de Changchun kentinde kurulu Çin-Alman ortaklığına ait FAW-Volkwagen fabrikasında çalışan 3,000 kadar kiralık/geçici işçi “eşit işe eşit ücret” talebiyle başlattıkları mücadeleyi sürdürüyorlar.
2016 Kasım’ında “istihdam büroları” aracılığıyla fabrikada işe başlayan işçiler “eşit ücret” taleplerine destek çıkması içinTüm Çin İşçi Sendikaları Federasyonu’na (ACFTU) başvurdular. 10 yılı aşkın bir süredir fabrikada çalışan işçiler, doğrudan istihdam edilen işçilerin yalnızca yarısı kadar ücret alabiliyorlar.
İşçiler, Fu Tianbo, Ai Zhenyu ve Wang Shuai’den üç temsilci seçerek yönetimle toplu pazarlık yapmaya karar verdiler. Ancak patronlar sürekli olarak işçileri oyaladılar.
Yetmiyormuş gibi, 2017 Mayıs’ında işçi temsilcisi Fu Tianbo “toplum düzenini bozuyor” gerekçesiyle tutuklandı.
Volkswagen patronları en az 10 yıldır çalıştırdıkları kiralık (bu nasıl bir “geçicilik”se!) işçilerin taleplerini görmezden geldikleri gibi, bizzat Çin’in kendi iş yasalarını da ihlal ediyorlar. 2014 Ajans (yani istihdam bürolarının aracılık ettiği) Emeği Geçici Hükümlerine göre kiralanan işçi “iki yıllık geçiş dönemi” sona erdiğinde aynı işyerinde çalıştırılmaya devam ediliyorlarsa “eşit işe eşit ücret” kuralı uygulanmak zorundadır. Patronlar buna uymadığı gibi, kiralık işçilere daha pervasız bir “iş disiplini” dayatılıyor ve işçilere fazla mesai ücretleri ödenmiyor.
“Eşit işe eşit ücret” mücadelesinde işçiler bir çok kampanyalar örgütlüyorlar, protesto gösterileri yapıyorlar, sosyal medyayı etkin kullanıyorlar. Buna karşılık, işçi önderleri tutuklanıyor, sosyal medya hesapları siliniyor, işçiler üzerinde her türlü baskı uygulanıyor.
Öte yandan FAW-Volkswagen işçiler, uluslararası destek almak için Alman IGMetall sendikasından, Fransız sendikaları CGT ve FO’ya kadar pek çok kuruma başvurmuşlar. Sınırlı da olsa buralardan destek alabilmişler. Dayanışma mesajları, Volkswagen yönetimine mektup, yasal kimi girişimler vb. şeklinde…
Çinli işçiler, tutuklanan arkadaşlarına sahip çıkmaya ve “eşit ücret” taleplerini dile getirmeye devam ediyorlar.